Nove procjene

Ukupna vrijednost Agrokora je 2,5 milijardi eura: Najviše vrijede Jamnica, Ledo i Konzum

Neslužbeno se moglo doznati i kako je bilo promjena vezanih za vrednovanje kompanija
Pogon Jamnice, Konzum i pogon Leda
 Neja Markičević / Konstanca Mitrović / Dragan Matić / Hanza Media

Agrokor je u petak objavio nove procjene vrijednosti kompanija unutar koncerna prema kojima će se računati naplata i otpis potraživanja. Prema njima ukupna vrijednost Agrokora, uključujući i tvrtke izvan Hrvatske, iznosi oko 2,5 milijardi eura (18, 5 milijardi kuna), dok je vrijednost tvrtki u Hrvatskoj oko dvije milijarde eura.

Procjena je rađena na osnovu izračuna procijenjene operativne dobiti uvećane za prosječni multiplikator za određenu industriju prilikom sličnih kupoprodajnih transakcija te na osnovu poslovnih projekcija u srednjoročnom periodu. Međutim, u tu kalkulaciju nisu uračunate vrijednosti netemeljne imovine, kao i još neki drugi troškovi, tako da ova procjena vrijednosti Agrokora još uvijek nije konačna.

Sukladno tim procjenama, vrijednost Jamnice je 494 milijuna eura, Leda 280 milijuna eura, Konzuma 209 milijuna eura, Belja 276 milijuna eura, Zvijezde 78 milijuna eura, Vupika 57 milijuna, te PIK Vinkovaca 42 milijuna eura.

Kako se moglo doznati, u ovim projekcijama je operativna dobit (EBITDA) rađena po konzervativnim kriterijima, što znači da bi u stvari vrijednost tvrtki na tržištu mogla biti procijenjena na više. No, još uvijek nije gotov ni takozvani Entity priority model naplate i otpisa potraživanja, a o tome će ovisiti koja će tvrtka biti insolventna kada se uključe i jamstva, a prema sadašnjim saznanjima insolventna će biti većina tvrtki.

Ali, potrebno je kazati kako će to uključivanje jamstava u bilancu tvrtki biti „samo“ računovodstvena podloga za kapitalno „potapanje“ tih tvrtki sukladno preuzetim financijskim obvezama. Nakon toga će, osnivanjem zrcalnih tvrtki, kompanije većinom biti oslobođene starih dugova, a kreditori će morati otpisati prosječno oko 50 posto potraživanja, dok će dosadašnji dioničari ostati bez vrijednosti svojih dionica, a novi vlasnici će postati kreditori.

Neslužbeno se moglo doznati i kako je bilo promjena vezanih za vrednovanje kompanija kao što su Konzum i Velpro zbog toga što je u bilancu dobiti i gubitka uvršten trošak najma, iako je on prethodno bio ucrtan u financijske troškove.

Inače, ukupan dug Agrokora iznosi 57 milijardi kuna, dok će glasati moći vjerovnici s oko 27 milijardi kuna tražbina. No, ako se aktiviraju jamstva taj iznos se penje na više od 130 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:56