Spor

U utorak pada presuda u sporu Splita i banaka 'teškom' najmanje 53 milijuna eura

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

25.11.2019. u 14:36

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

25.11.2019. u 14:36

Split, 040912.
Zbog financijskih problema Spaladium Arena je zatvorena nakon skoro 4 godine od otvaranja.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

Splitska Spaladium Arena

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Ivan Vladić u utorak će objaviti presudu u sporu u kojem grad Split traži poništenje arbitražne odluke kojom mu je nametnut dug od 53 milijuna eura prema UniCredit Zagrebačkoj banci i ERSTE banci vezan za izgradnju Spaladium Arene.

Postojanje spomenutog duga utvrdilo je Stalno arbitražno sudište pri Hrvatskoj gospodarskoj komori 28.studenoga 2016. poništivši Ugovor o javno-privatnom partnerstvu između grada Splita i tvrtke Sportski grad TPN pod nazivom 'Projekt Športsko-poslovnog kompleksa LORA u Splitu' koji je podrazumijevao izgradnju Spaladium Arene, poslovnog tornja, garaže i trgovačkog centra.

Sudište pri HGK, u drugom koraku arbitražne presude, prenijelo je dugovanja tvrtke Sportski grad TPN prema UniCredit Zagrebačkoj i ERSTE banci od 53 milijuna eura (gotovo 400 milijuns kuna) na grad Split, što splitska gradska uprava smatra pravno neutemeljenim i neodrživim jer spomenuti ugovor o JPP-u nije potpisala s bankama nego s tvrtkom Sportski grad TPN.

Banke vjerovnici Sportskog grada TPN su se, pokrenuvši arbitražu pri HGK, pozvali na odredbe Ugovora o JPP-u, odnosno aneksa ugovoru, koje predviđaju mogućnost arbitraže u slučaju sporova ugovornih strana.

Splitska gradska uprava zastupa stajalište da banke nisu mogle pokrenuti ni arbitražni postupak jer nisu potpisnice Ugovora o JPP-u. I to je jedan od argumenata kojima je splitska gradska uprava temelji svoj zahtjev pred Trgovačkim sudom u Zagrebu za poništenjem spomenutoga arbitražnog pravorijeka.

Kada je u pitanju vrijednost spora između grada Splita i UniCredit Zagrebačke i ESTE banke, osnovnoj 'glavnici' od 53 milijuna eura valja dodati pripadajuće kamate.

Od ulaganja zacrtanih u 'Projektu Športsko-poslovnog kompleksa LORA u Splitu' ostvarena je samo Spaladium Arena zbog poslovnih problema u koje su upali osnivači tvrtke Sportski grad TPN, Konstruktor, Dalekovod i Institut IGH. Sva tri osnivača Sportskog grada prošli su predstečajnu nagodbu, a Konstruktor je nakon neuspjele nagodbe završio i u stečaju.

U pravosudnom dijelu raspetljavanja odnosa oko izgradnje Športsko-poslovnog kompleksa LORA vode se, osim rješavanja tužbe grada Splita pred zagrebačkim Trgovačkim sudom, još dva sudska postupka, od kojih je jedan okončan nepravomoćnom sudskom presudom u korist grada Splita, a na štetu tuženoga Sportskog grada TPN.

Inače, Proračun Splita za 2019.godinu bio je 1,1 milijardu kuna.