Velike brojke

U prvih 5 mjeseci u EU prodano 160 tisuća novih automobila više nego lani

U Rumunjskoj zabilježen najveći rast prodaje novih osobnih vozila u EU, od čak 29,3 posto
Reanult Clio 4
 Benoit Tessier / REUTERS

U Europskoj uniji prodano je u prvih pet mjeseci ove godine šest milijuna i 879 tisuća novih automobila što je rast prodaje od 2,4 posto u odnosu na isto radoblje lani, objavilo je Europsko udruženje automobilske industrije (ACEA). U samo četiri članice EU nije bilo rasta prodaje novih automobila, među kojima najveći pad bilježi Velika Britanija od 6,8 posto, a najmanji Italija (0,3 posto).

U Hrvatskoj su, prema podacima ACEA-e, u prvih pet mjeseci ove godine prodana 29 tisuća i 702 nova automobila, čime je ostvaren rast prodaje u odnosu na isto razdoblje 2017. od 17,9 posto. U svibnju su na našem tržištu 8762 nova automobila dobila svog vlasnika, što je gotovo 600 vozila više nego u svibnju 2017..

Iako su za autoindustriju najvažnija pozitivna kretanja u najvećim članicama poput Njemačke (rast prodaje u prvih pet mjeseci od 2,6 posto) ili Francuske (3,5 posto), u ACEA skreću pozornost na veliki rast potražnje za novim automobilima u najmlađim članicama Unije.

Tako je u Rumunjskoj, u spomenutome razdoblju, zabilježen najveći rast prodaje novih osobnih vozila u EU, od čak 29,3 posto, a odmah do nje svrstale su se Mađarska (rast od 28,6 posto) i Bugarska u kojoj je do 1.lipnja prodano 14 496 automobila uz rast prodaje od 25,6 posto. Iznad deset posto raslo je tržište novih automobila i u Poljskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj.

Najveći rast prodaje u prvih pet mjeseci na tržištu EU među automobilskim kompanijama, prema istome izvoru, bilježi PSA Grupa koju čine Peugeot, Citroen, Opel/Vauxhall i DS, s rastom prodaje novih osobnih vozila od 65 posto. Tako rapidan rast značajnim je dijelom posljedica akvizicije Opela od strane PSA Grupe.

Najveći europski proizvođač automobila Volkswagen također je postigao rast prodaje u promatranome razdoblju, prodali su milijun i 637 tisuća automobila na tržištu EU, što je rast od 6,8 posto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine. Po ukupnome broju prodanih automobila u EU, Volkswagen je u prih pet ovogodišnjih mjeseci ispred PSA Grupe za gotovo 550 tisuća vozila.

Rast prodaje u promatranome razdoblju bilježe i Renault (pet posto), Hyundai (8,2 posto), Toyota (5,2 posto), Kia (4,8 posto) i Volvo (1,9 posto), dok isto nije pošlo za rukom Daimleru, BMW-u i Fordu, koji su prodali jedan do dva posto manje vozila nego lani. Najveći pad prodaje bilježi Nissan, 9,8 posto.

Zanimljivo da, prema podacima ACEA-e, europska tržišta razvijenih država izvan EU, ne bilježe rast prodaje automobila. Na Islandu je zabilježen pad prodaje od dvanaest posto, u Norveškoj 'minus' od 4,5 posto, dok je u Švicarskoj prodano 0,3 posto manje vozila nego u prvih pet lanjskih mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:03