Američki evergreen

Tržište marihuane uskoro će vrijediti 50 milijardi dolara, možda preskoči i prodaju piva

Potpora je na vrhuncu, čak 64 posto Amerikanaca podupire legalizaciju marihuane
Ilustracija
 Profimedia, Abaca

Tržište legalne marihuane uskoro bi moglo vrijediti gotovo 50 milijardi dolara u SAD-u i opasno se približiti prodaji vina i piva, piše Business Insider.

U narednih 10 godina, pretpostavljaju analitičari s Wall Streeta, sektor marihuane porast će za 17 posto, a godišnji prihodi ostvareni prodajom marihuane doći će do 47 milijardi dolara.

Trenutačno, streloviti rast tog sektora predvodi prodaja marihuane u privatne svrhe, a dobro prolaze i jestivi proizvod od marihuane. Procjena je analitičara da trenutna prodaja marihuane u SAD-u, legalna i ilegalna, doseže i 50 milijardi dolara i vrlo je blizu prodaji vina od 65 milijardi dolara, cigareta od 77 milijardi dolara i piva od 117 milijardi dolara.

U SAD-u je privatno korištenje marihuane zasad legalizirano u devet saveznih država, a u listopadu bi trebalo biti legalizirano u još četiri. Medicinska marihuana, pak, legalna je u čak 30 saveznih država.

- Daljnja dekriminalizacija kanabisa je očekivana, ali sve počinje s američkim glasačima koji podupiru takvu legislativu – kazali su analitičari iz tvrtke RBC Capital Markets.

Potpora legalizaciji marihuane u SAD-u trenutno je na povijesnom vrhuncu. Čak 64 posto Amerikanaca podupire legalizaciju, prema podacima tvrtke za istraživanje Gallup Poll.

Legalizacija bi sanirala, vjeruju pobornici, i ogromne troškove koje SAD izdvaja u tzv. "Ratu protiv droge" na koji odlazi 50 milijardi dolara godišnje, ali i oslobodila zatvore. Naime, između 1980. i 1997. godine, kako se zakoni o zabrani marihuane postrožili, broj zatvorenika optužen za kaznena djela povezana s marihuanom porastao je s 50 tisuća na 400 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:57