Trumpova 'košarica' Appleu

Trump tražio Apple da napuste proizvodnju u Kini, odmah ga poklopili

Trump je uputio prijedlog novih viših carina na robu iz Kine koje ciljaju i Appleov MacPro
Donald Trump
 Kevin Lamarque/File Photo / Profimedia, Alamy / REUTERS

Neće biti izuzeća za Apple u primjeni carina na uvoz robe iz Kine, najavio je američki predsjednik Donald Trump, pozvavši Apple da sve dijelove za svoje novo računalo MacPro proizvodi u Americi.

- Proizvodite MacPro u SAD, i nema carina! - poručio je Trump, a gdje drugdje, nego na svome profilu na twitteru. Budući da je američki predsjednik i ovom prilikom koristio Appleov iPhone uređaj, dio komentara ostavljenih iza spomenute objave, dotaknuo se i činjenice da se iPhone dijelom proizvodi i u Kini.

Nije nedostajalo ni 'tvitova' s fotografijama promidžbenih kapa i majica iz Trumpove predsjedničke i poduzetničke kampanje također proizvedenih u Kini.

Nisu zaobiđeni ni članovi Trumpove obitelji koji svoje poduzetničke pothvate također razvijaju uz pomoć proizvodnje u Kini, no Trumpovu objavu o Appleu popratili su i 'tvitovi' potpore uz pozive Appleu da prihvati savjet američkog predsjednika.

'Trumpovi proizvodi, njegove žene i pratitelji na Twitteru nisu proizvedeni u SAD-u.

Trump je 18. srpnja ove godine uputio zahtjev Ministarstvu trgovine da pripremi novu porciju viših carina na robu uvezenu iz Kine. Dio tog paketa je uvođenje carinske stope od 25 posto na uvoz opreme za Appleov MacPro.

Agencija Reuters, komentirajući Trumpov 'tvit' o Appleu, podsjeća kako je američki predsjednik nedavno izrazio uvjerenje kako će Apple otvoriti novu tvornicu u Texasu. Tom prilikom, dodaje agencija, Trump nije otkrio otkud mu spomenuti podatak i što će Apple proizvoditi u novoj tvornici.

Ugledni The Wall Street Journal u lipnju je objavio upravo suprotnu informaciju onoj koju je iznio američki predsjednik, otkrivši kako Apple u potpunosti namjerava prebaciti proizvodnju dijelova za MacPro računala u Kinu.

Apple se u lipnju oglasio priopćenjem u kojem je novi MacPro dizajniran i projektiran u Kaliforniji, te da uključuje dijelove proizvedene u više zemalja.
Finalna montaža uređaja, naveli su iz te kompanije, samo je dio proizvodnog procesa.

Reuters primjećuje kako Apple nije reagirao na Trumpove izjave o novoj tvornici u Texasu, kao ni na najnoviji 'tvit', iako je nakon tih istupa američkog predsjednika prinos na dionice Applea oštro pao.

Dio američkih medija odriče veći utjecaj javnim polemikama oko proizvodnje MacProa na povjerenje tržišta u Apple. Napominju kako očekivana prodaja MacProa nije ni blizu utjecaja koje tržišni rezultati iPhonea imaju na poslovanje Applea. Isto tako suzdržani su i oko utjecaja najavljenih carina na cijenu MacProa koja se kreće oko šest tisuća dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:52