Odbijenica

Summit G20 najjačih ekonomija o trgovačkom ratu: EU odbio ponudu Trumpa za novim ugovorom

Ne možemo pregovarati s pištoljem na čelu - kaže francuski ministar financija Le Marie
Ilustracija: grane ekonomije i proizvodi kojima će naškoditi trgovinski rat, u sredini Donald Trump i Xi Jinping
 Aly Song / James Glover / Thomas Peter / Kevin Lamarque / Reuters / Profimedia, Alamy

Zbog carina koje su SAD i Kina dosada uvele vodeći trgovački rat, svjetska ekonomija izgubiti će 0,5 posto svog godišnjeg BDP-a, upozorila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde ministre financija 20 najjačih svjetskih ekonomija na njihovu zasjedanju u Buenos Airesu.

Direktorica MMF-a svojim se upozorenjem nadovezala ne na glavni tok rasprave na summitu G20 o dosadašnjim i potencijalnim učincima trgovačkog rata koji je pokrenula američka administracija čije je stavove na summitu iznio državni tajnik za financije Steven Mnuchin.

Otkrivši kako je predstavnicima Japana i Europske unije na summitu prenio ponudu američkog predsjednika Donalda Trumpa o pregovorima o ugovorima o slobodnoj trgovini, Mnuchin je poručio kako eventualni sporazumi SAD-a s Japanom i EU trebaju uključivati tri pitanja.

- Radi se o carinama, necarinskim preprekama i subvencijama. Ako Europa zaista vjeruje u slobodnu trgovinu, spremni smo potpisati ugovor o slobodnoj trgovini koji uključuje sva tri spomenuta problema – ustvrdio je Mnuchin, na čije je poruke reagirao francuski ministar financija Bruno Le Marie. On je izrazio stajalište kako EU nije spremna pregovarati, kako je kazao, s pištoljem prislonjenim na čelo.

- Nismo spremni razmotriti ponudu američkog predsjednika Trumpa sve dok se ne povuku carine na čelik i aluminij, kao i prijetnje novim carinama – poručio je Le Marie.

Komentirajući istup Mnuchina na G20, agencija Reuters procjenjuje da je Trumpova administracija pokušala otvoriti suradnju s EU kako bi ojačala svoju poziciju u budućim nadgornjavanjima s Kinom, kojoj su SAD također zavele paket carina a ona odgovorila istom mjerom. Reuters primjećuje kako se Mnuchin u Buenos Airesu nije susreo s kineskim predstavnikom na summitu.

Upitan za dosadašnje učinke trgovačkog rata na američku ekonomiju, Mnuchin je izvjestiteljima na summitu u Buenos Airesu iznio uvjerenje kako zavođenje carina u međunarodnoj trgovini neće imati značajnijih učinaka na planirani rast BDP-a SAD-a u ovoj godini od tri posto.

Njemački ministar financija Olaf Scholz najavio je da će Njemačka inzistirati na dogovoru G20 o održivim pravilima u međunarodnoj trgovini.
- Ne očekujem značajan napredak na summitu oko dogovora – ocijenio je Scholz. Reuters podsjeća kako je i prethodni sastanak G20 u ožujku ove godine, završio bez jasnog odgovora na pitanje kako najjači misle dalje razvijati svoje trgovačke odnose.

Ministrima financija G20 podijeljena je informacija MMF-a kako bi globalni gospodarski rast u ovoj i idućoj godini trebao iznositi 3,9 posto pod uvjetom, navodi Reuters, da ne bude eskalacije trgovačkog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:40