CEF report 2019

Specijalni digitalni izvještaj: Elektrifikacija prometa - razvojna šansa generacije

BMW i-3
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Iako je danas teško predvidjeti koja će tehnologija obilježiti 21. stoljeće već je sada evidentno kako će elektrifikacija cestovnog prometa biti jedan od najvažnijih procesa koji će se u svijetu odvijati tijekom desetljeća koja su pred nama. Pritom je bitno naglasiti kako važnost i doseg te društvene promjene značajno nadmašuje okvire tehnološke inovacije i puke zamjene motora s unutarnjim sagorijevanjem primjenom elektromotora.

Bit će to proces koji će fundamentalno utjecati na industrijsku i energetsku paradigmu svijeta, mijenjati generacijski ukorijenjene transportne običaje i potrošačke navike, snažno utjecati na razvoj novih ekonomskih djelatnosti. E-mobilnost, kao i svaka široka društvena promjena, proces je koji će stvoriti dobitnike i gubitnike, kako na globanoj razini suverenih država, tako između različitih ekonomskih sektora i društvenih skupina unutar država.

Kako se radi o procesu koji će zahtijevati značajne financijske investicije, brojne regulativne i organizacijske prilagodbe te infrastrukturne zahvate, pobjednici će biti oni akteri koji tu nadolazeću revoluciju dočekaju sa spremnim proaktivnim mjerama i politikama, te agilnošću potrebnom da bi se te mjere provedu. Iako će nedvojbeno tržišni odnosi biti ključni poticaj za širenje e-mobilnosti, njihov će se potencijal ostvariti samo u adekvatnom okruženju koje se može stvoriti samo širokom suradnjom svih zainteresiranih dionika.

Za Hrvatsku - državu koja temeljem snage svoje turističke industrije konstantno osjeća vrlo jasnu rezonanciju društvenih trendova iz razvijenijih europskih zemalja, ali je i propustila posljednji ciklus razvoja tehnološke industrije - emobilnost predstavlja egzistencijalnu nužnost i priliku. S jedne strane, ne možemo si priuštiti da budemo isključeni iz novih tržišta, prometnih koridora i tehnoloških kooperacija koje će diljem Europe izrasti zbog elektrifikacije prometa, a s druge taj nam proces otvara nove mogućnosti za razvoj industrije, visokotehnoloških djelatnosti i nadoknađivanje barem dijela propuštenih gospodarskih prilika tijekom posljednjih dvadeset godina.

U nastavku vam donosimo specijalni digitalni izvještaj CEF report 2019

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:56