Oštar kurs Sjeverne Makedonije

Radikalan smjer Skoplja protiv sive ekonomije - nema plaćanja 'u kešu' više od 500 eura

Od ograničenja su izuzeti jedino organizatori igara na sreću u Sjevernoj Makedoniji
Zelena tržnica, Skoplje
 REUTERS / Ognen Teofilovski

Od danas je u Sjevernoj Makedoniji na snazi zabrana plaćanja gotovinom u iznosima većim od 500 eura, odnosno u protuvrijednosti 30 tisuća i 700 makedonskih denara. Umjesto 'keša' kupci roba i usluga u vrijednosti većoj od spomenutog iznosa mogu koristiti isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama.

Spomenuto ograničenje je unijeto u Zakon o sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma Sjeverne Makedonije koji je stupio danas na snagu. Ministar financija Sjeverne Makedonije Dragan Tevdovski opravdao je restrikcije u plaćanju gotovinom potrebom zaoštravanja borbe protiv sive ekonomije u toj zemlji.

- Siva ekonomija praktički je plaćanje na crno, čime se oštećuju svi građani. Kako bi suzbili tu pojavu, morali smo dodatni sniziti limit za plaćanje u gotovini – upozorio je Tevdovski, podsjetivši da je Vlada početkom tekuće godine prepolovila iznos dopuštenog plaćanja u gotovini s dvije tisuće na tisuću eura.

Tevdovski je ocijenio da je i prethodno ograničavanje plaćanja u gotovini dalo rezultata, te da su institucije države i financijskog sistema u primjeni spomenutog rješenja pokazale da su u stanju provoditi ga. Novo smanjenje plaćanja gotovinom, dodao je, država je najavila početkom godine i sada ga samo provodi.

Kritičari ovakvog načina borbe protiv sive ekonomije u Makedoniji ukazuju na čudnu odluku da se iz primjene zadanih ograničenja prometa gotovinom izuzmu organizatori igara na sreću. Upozoravaju i na činjenicu da je u većini zemalja EU čija pravila Sjeverna Makedonija nastoji usvojiti na putu željene integracije u Uniju, plaćanje u gotovini ograničeno na iznos od 10 tisuća eura.

Makedonski mediji prenose anketu jedne od tamošnjih gospodarskih komora među tvrtkama o ograničenju prometa gotovinom, prema kojoj 86 posto tvrtki procjenjuje da će im nova pravila otežati poslovanje. Pritom Komora upozorava na neravnopravan položaj u koji ovakva ograničenja stavljaju mala poduzeća u odnosu na velike kompanije te traži da se primjena novih pravila za poslovanje s gotovinom odgodi do daljnjega.

- Većinu makedonskog gospodarstva čine mala poduzeća, čije je vlasnike i djelatnike bilo potrebno dodatno upoznati s načinom poslovanja u novim uvjetima prije nego što oni zažive – apelira dio makedonskih poslodavaca, kojima su sporne i visoke kazne prekršiteljima odredbe o ograničenju prometa 'kešom'. Spomenute kazne kreću se od pet tisuća do čak 80 tisuća eura.

Prije uvođenja spomenutih radikalnih mjera za korištenje gotovine, procjenjivalo se da u Sjevernoj Makedoniji čak 40 posto radnika prima dio ili cijelu plaću 'na crno'. Udio sive ekonomije u gospodarskim granama najjužnije negdašnje jugoslavenske republike, prema neslužbenim procjenama, varira od 25 do 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:52