Zapadni Balkan

Pesimistične procjene iz Londona za BiH, Srbiju i Makedoniju: Do EU standarda za 50 godina

Odbor za vanjske poslove britanskog parlamenta dao zloguke procjene za Zapadni Balkan
Beograd noću
 Profimedia, Alamy

Građani šest zemalja zapadnog Balkana mogli bi postići životni standard Europske unije tek za 50 do 60 godina, navodi se u posebnom izvješću Odbora za vanjske poslove zastupničkog doma britanskog parlamenta za potrebe summita o Zapadnom Balkanu koji je održan u Londonu.

Riječ je o skupini zemalja za koju se u spomenutom izvješću koristi skraćenica WB6, a obuhvaća BiH, Srbiju, Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Crnu Goru čiji ekonomski razvoj Odbor za vanjske poslove britanskog parlamenta ultimativno veže uz ulazak u EU.

- Uvjerljiva perspektiva neopozivog ulaska WB 6 u Europsku uniju bila bi ogroman doseg za te zemlje i veoma važna za investitore i one koji će tek uložiti u njih. No, prema sadašnjem odvijanju stvari, put WB6 u EU trajat će desetljećima – zaključuje se u izvješću britanskog parlamenta, koje nije zaobišlo razjasniti očekivan prigovor promatrača. A on glasi, zašto se država koja napušta EU poput Ujedinjenog Kraljevstva, zalaže za ulazak drugih država u EU?

- Velika Britanija mora ostati angažirana u napretku WB6 prema EU, jer je od važnosti za mir i prosperitet Velike Britanije da Europa uspije kao politička cjelina – navodi se u izvješću vanjskopolitičkog odbora britanskog parlamenta.

Nema reformi

Iako BiH, Srbiji, Makedoniji i ostalim državama iz spomenutog 'špila' zamjeraju nedovoljnu posvećenost reformama i obračunu s organiziranim kriminalom, korupcijom i autoritarnim tendencijama u društvima, britanski parlamentarci priznaju kako je veliki problem u integraciji Zapadnog Balkana u EU i negativan stav članica Unije po tom pitanju.

- Samo 39 posto građana EU podržava proširenje Unije, dok je protiv toga 49 posto njih. U 19 od 28 članica EU apsolutna je većina građana protiv proširenja Unije – navodi se u spomenutom izvješću, koje je značajan prostor posvetilo utjecaju Rusije, Kine i Turske na prostoru Zapadnog Balkana.

Pozivajući se na znanstvenike s Otoka podrijetlom iz Bugarske i Grčke poput Othona Anastasakisa sa sveučilišta u Oxfordu, britanski parlamentarci upozoravaju kako su se Kina i Turska pokazali pouzdanim i dobrim investitorima na Zapadnom Balkanu.

- Rusija je u WB6 manje prisutna s ulaganjima, no sposobna je iskoristiti probleme regije i potkopati njezin napredak prema miru, prosperitetu i naposljetku članstvu u EU i NATO-u – upozorava vanjskopolitički odbor britanskog parlamenta.

Iako u većoj ili manjoj mjeri nepovjerljiv prema ulozi Rusije, Kine i Turske na Zapadnom Balkanu, Odbor priznaje kako su te tri sile samo iskoristile vacuum koji je nastao odlaganjem ulaska WB6 u EU.

Analiza EBRD-a

Predlažući smjernice daljnje britanske politike na Zapadnom Balkanu, parlamentarni Odbor za vanjske poslove citira izjavu premijerke Therese May koja je najavila da će UK biti prisutna na Zapadnom Balkanu i nakon Brexita.

Odbor podsjeća da je UK do sada uložila oko 140 milijuna eura u WB6 što samostalno što kroz EU, uz procjenu da treba ulagati i dalje, prije svega u sigurnosne kapacitete. U procjeni da će WB6 zaostajati za EU daljnjih 50 do 60 godina, Odbor se poziva na analize Europske banke za obnovu i razvoj.

Političku inicijativu o budućnosti Zapadnog Balkana s pripadajućim summitima pokrenula je Njemačka 2014.. U radu te inicijative sudjeluje i Hrvatska, kao i još sedam drugih članica Unije među kojima su, osim najvažnijih članica Unije poput Njemačke i Francuske, i Slovenija te Austrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:23