Konferencija u Opatiji

Peruško: Nagodbu će zbog nedostatka vremena morati donijeti privremeno vijeće vjerovnika!

Peruško je dodao da se danas dovršava prva verzija nacrta ugovora nagodbe
Fabris Peruško i Miroslav Jeličić Purko
 Ronald Goršić / Srđan Vrančić / Hanza Media

- Ne vidim razlog zbog kojeg bi se produžio rok za primjenu lex Agrokor i nakon 10. srpnja. Otpisi potraživanja će biti veliki, vrijednost tvrtke će iznositi 2,5 do tri milijarde eura - ustvrdio je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora na drugom danu Konferencije "Hrvatsko novčano tržište" koju organizira Tržište novca Zagreb ovog petka, a na kojoj se održava panel o utjecaju nagodbe vjerovnika Agrokora na hrvatsku ekonomiju.

Peruško je dodao da se danas dovršava prva verzija nacrta ugovora nagodbe koja će idući tjedan biti objavljena na web-stranicama Agrokora.

Na panelu je govorio i Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta: "Pet do šest posto nacionalnih tokova čini poslovanje Agrokora s kaskadnim djelovanjem, pitanje je bi li oko 45 milijardi kuna moglo doći u pitanje u tom trenutku i je li tadašnji insolventni pravni sustav mogao apsorbirati stečaj ili predstečaj koncerna ili je trebalo aktivirati lex Agrokor. Uz to, vlasnik Agrokora na 100 jedinica vlastitih financijskih tokova kontrolira još 100 jedinica izvan Agrokora."

Lovrinčević je nastavio: "Odgovor na pitanje je li trebalo donijeti lex Agrokor ovisit će o tome hoće li biti postignuta nagodba i kakva će biti. Kakvu će poruku poslati primjena lex Agrokor, hoće li biti uspješan ili će slomiti institucionalni sustav na negativni način. Stoga treba graditi institucionalni okvir i sustav i treba paziti da primjena lex Agrokor u tom smislu ne pošalje krivu poruku svim akterima društva".

Financijski direktor Atlantic Grupe, Zoran Stanković, rekao je sljedeće: "Prijavili smo 140 milijuna kuna potraživanja na ime starog duga, najveći dio prema Konzumu, ostalo nam je još 70 milijuna kuna za naplatiti. Kako je proces odmicao kriteriji isplate su postajali jasniji. Financijski vjerovnici su postavljali pitanje tih isplata, količine i kriterija. Kada je u pitanju granični dug, tu se treba isplatiti minimalno 47 posto graničnog duga, iako treba priznati da je nekima plaćeno i 100 posto graničnog duga, a zakinuti su bili vjerovnici maloprodaje. Ipak, ako se naplati još oko 70 milijuna eura graničnog duga, dobavljači će biti zadovoljni. Teško je koordinirati pet tisuća dobavljača, ne dijele svi isto mišljenje u procesu, svi žele maksimalizirati svoje interese, a Atlantic Grupa je, ispostavilo se, napravila dobar potez kada nije kreditirala Agrokor, zbog čega je snosila i neke posljedice u prethodnom poslovanju s Konzumom i Agrokorom"

Purko: "Zlo dolazi od roll-up kredita"

Miroslav Jeličić Purko, zamjenik predsjednika Udruge manjinskih dioničara, govorio je nakon Stankovića: "Dionice svih Agrokorovih tvrtki su prije lex Agrokor vrijedile 3,2 milijarde kuna, danas vrijede 163 milijarde kuna. Mi stojimo odlično u procesu, jer se ovdje interesi ne štite PR-om, nego pravnim sredstvima. Da, Vlada je trebala intervenirati, ali svo zlo dolazi potpisivanjem roll-up kredita, od onog trenutka kada je potpisano da neće osporavati jamstva koja su pojedina poduzeća dala Agrokoru d.d. Pristajemo da isporučimo 45 posto vlasništva ruskim bankama, a dva do tri posto domaćim vlasnicima, umjesto da 25 posto vlasništva drže. Manjinski dioničari nisu isti kao i Ivica Todorić, on će ostati bez dionica kada dođu vlasničke PIK obveznice Agrokora na naplatu u lipnju, jer Todorić neće moći platiti te obveznice, a tada će na scenu stupiti pravni zastupnici imatelja tih obveznica koji neće imati milosti u obrani interesa svojih klijenata".

Potom je opet govorio i Fabris Peruško: "70 do 80 posto sustava Agrokor je zdravo, ali je sustav došao u pitanje jer je trošio previše novaca za njegovo održavanje. Vjerovnici će zbog toga i biti vlasnici kompanije, jer kompanija nije mogla plaćati svoje dugove. Sve što radimo, radimo u dogovoru s vjerovnicima i to je sukladno zakonu. Što se tiče jamstava tu je sve jasno, zatražili smo četiri pravna mišljenja, od čega dvije velike svjetske revizijske kuće (PEC i KPMG - op.a.). Naravno, ovo je veliki PR, nastoji se braniti svoje pozicije, a na primjer, ni gospodin Purko nije prijavio svoje potraživanje u ovom postupku, Ako dionice budu vrijedile nula, za to neće biti kriva izvanredna uprava nego loše upravljanje bivšeg vlasnika. U stalnom smo kontaktu s Trgovačkim sudom i nekada dogovorimo produženje roka, ali moramo poštovati sve odluke suda i tako ćemo i postupati."

Peruško: "Jamstva su valjana"

Između Purka i Peruška potom je izbila rasprava. Peruško je tako ustvrdio: "Jamstva su valjana, pitanje je samo kada će biti aktivirana, a aktivirana su stupanjem na snagu lex Agrokor prošle godine. Netko ta jamstva mora platiti, ne možemo glumiti da tih jamstava nema".

Purko je na to odvratio: "Mene nitko nije pitao hoće li moj kapital biti ugrožen izvan 217. članka ZTD-a zbog davanja jamstava, a sigurno je da niti jedno jamstvo stranih vjerovnika ne vrijedi, vrijedi samo dio jamstva Zagrebačke banke".

Peruško je odmah dodao da je "KPMG vrhunski revizor, a on smatra da su jamstva pravovaljana."

Poslije je opet govorio Stanković. "Bila bi velika šteta da do nagodbe ne dođe. Sudjelujem u izradi nagodbe vjerovnika i znam da je potrebno riješiti još čitav niz detalja, a vremena je malo. Pripremiti to i dostaviti svim vjerovnicima te raditi na nadopunama je zahtjevno, nije da nema rizika, ali dijelim optimizam da ćemo sve uspjeti riješiti do 10. srpnja. Žao mi je što se više ne postavlja pitanje članova uprave i NO Agrokora koji je do ovoga doveo, a na svim ostalim vjerovnicima je da naprave analizu zbog čega su njihove tvrtke tako postupale u poslovanju s Agrokorom. Nadao sam se da će jedna od glavnih pouka biti da naučimo kako se ne treba upravljati kompanijom i da transparentnost i profesionalnost u upravljanju kompanijom moraju biti na vrhunskom nivou, a nemam informaciju da je bilo tko smijenio nekog člana uprave zbog toga što je tvrtka došla u probleme zbog poslovanja s Agrokorom."

Riječ je potom uzeo Željko Lovrinčević: "Trebala je predsjednica RH ili neka druga institucija odmah nakon izglasavanja lex Agrokor odmah poslati zakon na ocjenu ustavnosti, jer je ovako Ustavni sud došao u stisku s vremenom, a našao je uporište svoje odluke, kada je u pitanju suspendiranje nekih prava, u pozivanju na javne interese. Naravno, pitanje je koji su pravni temelji takvog stava, to je pitanje koje ćemo stalno ponavljati, i uvijek takve odluke šire pukotine u slabljenju drugih prava. Tu sam osobno uvijek skeptičan, kada se netko poziva na javni interes da bi suspendirao neka druga prava".

Perušku naknada 1,5 milijuna eura?

Purko je dodao: "Manjinski dioničari će vjerojatno nakon 10. srpnja pokretati tužbe kako bi štitili svoje interese, sam proces je kontaminiran na čitav niz razina i te će stvari tek otkrivati. Je li točno da je naknada za obavljani posao gospodinu Perušku 1,5 milijuna eura? Što je više sukoba interesa i mogućih kaznenih djela to će malim dioničarima biti lakše dobivati tužbe".

Peruško je na to ostao zatečen: "Zbilja sam ostao bez riječi. Kada je riječ o tih 1,5 milijuna eura - toliko je glupo pitanje kolika je moja naknada za uspjeh nagodbe, da sam zbilja ostao bez teksta, jer je poznato da je moja plaća definirana zakonom. Mogu reći da sam ušao u ovaj postupak kada je smijenjen bivši povjerenik i imam pozitivne odnose s vjerovnicima i dajem maksimum od sebe da se proces završi nagodbom, sinoć smo u 2:30 sati ujutro završili raspravu o prvom prijedlogu nagodbe. Mogu samo reći da će nakon 10. srpnja biti objavljeni svi dokumenti i svi će imati sve informacije".

Na pitanje moderatora, investicijskog savjetnika Andreja Grubišića tko misli da bi savjetnici trebali vratiti svoje pare Alix Partnersu i Agrokoru, nitko od prisutnih oko 200 ljudi nije diglo ruku, ali su se svi nasmijali.

Naknade savjetnicima smanjene za 10 do 30 posto

Fabris Peruško je novinarima nakon panela kazao da su naknade za neke savjetnike, ne sve, smanjene zadnjih mjeseci za 10 do 30 posto, ali da će se troškovi svih savjetnika, temeljem dogovora s vjerovnicima, objaviti tek nakon 10. srpnja. Podsjetimo, Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača u privremenom vijeću vjerovnika je jučer zatražila da izvanredna uprava objavi sve troškove savjetnika.

Odgovarajući naknadno na pitanje novinara N1 hoće li biti formirano stalno vijeće vjerovnika odgovorio je kako neće biti vremena za osnivanje stalnog vijeća vjerovnika. To znači da će privremeno vijeće vjerovnika donositi sve odluke, uključujući, dakle, i nagodbu vjerovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:56