Pad prodaje novih auta u EU

Pad broja prodanih novih auta u EU u veljači: I Hrvatska među članicama s osjetnim padom

U nas su u veljači prodana 3 854 nova vozila, što je pad od 7,7 posto u odnosu na 2018.
Ilustracija
 Davor Pongračić / CROPIX

Unatoč rastu prodaje novih automobila na najvećim europskim tržištima, poput njemačkog i francuskog, u Europskoj uniji bilježi se pad prodaje novih vozila za veljaču ove godine od jedan posto, utvrdila je Udruga europskih proizvođača automobila (ACEA) u najnovijem izvješću o registraciji novih osobnih automobila u EU.

Kada se padu iz veljače doda onaj iz siječnja ove godine, dolazi se, prema podacima ACEA-e do ukupnog smanjenja prodaje novih vozila u prva dva mjeseca 2019. za 2,9 posto. Ona tržišta koja su u siječnju bilježila rast, uglavnom su nastavila rast i u idućem mjesecu, a slično vrijedi i za tržišta u padu od početka godine.

U drugom mjesecu ove godine u Njemačkoj je prodano 2,7 posto više novih vozila nego u istome razdoblju prošle godine, a pozitivan trend osim Francuske (rast od 2,1 posto) bilježi i Velika Britanija s porastom od 1,4 posto. No, u obratnom smjeru kretanja na tržištu novih automobila EU u veljači su, među ostalima, povukle Švedska (pad prodaje 14,9 posto), Austrija (pad 10,8 posto), i Španjolska, u kojoj je registracija novih automobila bilo 8,8 posto manje nego lani.

Među članicama EU s izraženijim slabljenjem potražnje za novim automobilima u drugom mjesecu ove godine je i Hrvatska, s padom od 7,7 posto u odnosu na veljaču 2018.. Na našem tržištu u prošlom mjesecu prodana su tri tisuće i 854 nova vozila.

Unutar EU rasla su i neka manja tržišta novih automobila, poput onoga u Litvi, i to za čak 94 posto. Iznad deset posto rasla je u veljači i potražnja za novim vozilima u Mađarskoj i Grčkoj, a u ekspanziji je bilo i slovensko tržište, za 6,4 posto.

Prema podacima ACEA-e, među milijun i 125 tisuća novoregistriranih novih automobila u veljači ove godine u Europskoj uniji, najviše je iz njih Volkswagenove game (271 tisuća), zatim slijedi Peugeot grupa koja uključuje i Opel i Citroen (195 tisuća) I Renault, s 120 tisuća prodanih vozila. Dok Volkswagen bilježi lagani pad prodaje u veljači od 0,7 posto, Peugeot grupa i Renault su rasli, ali nijedan više od jedan posto.

Najveći pad potražnje u EU među industrijama u veljači bilježe Nissan (25,3 posto), Honda (8,7 posto) i Ford, koji je prodao pet posto manje vozila nego u veljači 2018.. Međumjesečni pad potražnje za novim automobilima u EU u veljači je iznosio 2,9 posto u odnosu na siječanj.

Kada se Europskoj uniji dodaju i Švicarska, Norveška i Island, pad prodaje u veljači nešto je slabiji i iznosi 0,9 posto, prema izračunu ACEA-e. U Švicarskoj je zabilježen pad potražnje za novim vozilima od 0,5 posto, a zajedno s siječnjem iznosi 1,9 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:07