Potražnja raste

Ovisnost o fosilnim gorivima: OPEC očekuje da će proizvodnja nafte snažno porasti

Do 2040. dnevna potražnja za naftom biti će 112 milijuna barela dnevno - očekuju u OPEC-u
Crpljenje nafte, ilustracija
 Tomislav Zivkovic / Profimedia, Panthermedia

Unatoč prognozama da bi svjetska potražnja za naftom mogla stagnirati ili čak pasti zbog prelaska autoindustrije na električni pogon, zemlje izvoznice nafte (OPEC) očekuju dinamičan globalni rast potrošnje nafte u narednih pet godina.

Prema podacima uglednog britanskog dnevnika Guardian, OPEC polazi od procjene da će rast potrošnje nafte na svijetu pogurati povećane potrebe avioprijevoznika za gorivom iskazane kroz godišnji rast narudžbi od 2,2 posto sve do 2040.

- Dramatično povećanje potražnje aviokompanija nadmašit će efekte uvođenja automobila na električni pogon. Do 2040. dnevna potražnja za naftom bit će 112 milijuna barela dnevno, što je značajno više od sadašnje dnevne potražnje od 100 milijuna barela – prenosi Guardian procjene OPEC-a.

Rast broja vozila

Zastupajući tezu da elektroautomobili neće smanjiti potražnju za naftom, izvoznici nafte iznose procjenu kako će do 2040. 320 milijuna novih automobila koji će se naći na cestama biti na električni pogon. S druge strane, ukupan broj automobila u svijetu trebao bi 2040. biti za milijardu i 300 milijuna veći nego što ih je sada.

- Izvoznici nafte procjenjuju da bi 2040. na cestama moglo biti najviše 720 milijuna električnih automobila ako se tehnologija proizvodnje baterije rapidno poboljša – navodi Guardian. Narasle svjetske potrebe za 'crnim zlatom', prema procjenama OPEC-a, većim dijelom zadovoljiti proizvođači izvan spomenute organizacije, poput SAD-a i njihove tehnologije dobivanja nafte iz škriljevca.

Izvoznici pritom nisu optimistični u pogledu najava da će administracija američkog predsjednika Trumpa značajno olakšati uvjete poslovanja tamošnjoj naftnoj industriji, ali ne očekuju ni da će Trump ubrzati prelazak američke ekonomije na održive izvore energije.

Kina i Indija najveći naručitelji

Kad su u pitanju procjene kretanja cijena nafte u nastupajućem razdoblju, OPEC je suzdržan u svome izvješću. Guardian podsjeća da je cijena barela nafte skočila s 50 dolara koliko je iznosila krajem 2016., na 80 dolara tijekom ovog ljeta. Ugledni dnevnik pritom ukazuje na nedavno upozorenje Svjetske energetske agencije (IEA) o potencijalnom riziku rasta cijena naftnih derivata u nadolazećim mjesecima zbog američkog pritiska na Iran i političkog kaosa u Venezueli.

- Većina naftnih kompanija očekuje vrhunac potražnje za naftom nakon 2030., no ima razmišljanja da bi se to moglo dogoditi već nakon 2020. zbog stupanja na snagu brojnih propisa o zaštiti okoliša – napominje Guardian.

Kao najveće naručitelje nafte u budućnosti OPEC vidi Kinu i Indiju. Osim u transportu, povećane narudžbe izvoznici nafte lociraju i u petrokemijskoj industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:00