Novih 25 milijuna eura za inovativna hrvatska mala i srednja poduzeća

Europski investicijski fond (EIF) podržat će Privrednu banku Zagreb (PBZ) ugovorom o garanciji za portfelj od 25 milijuna eura novih kredita za inovativna mala i srednja poduzeća (MSP) te manja srednje kapitalizirana poduzeća (do 500 zaposlenih).

EIF garancija je osigurana putem Investicijskog plana za Europu (Junckerov plan), kroz Innovfin SME garantni program, uspostavljen od strane EIF-a, koji je dio grupe Europske investicijske banke (EIB), i Europske komisije.

Innovfin garancija omogućuje inovativnim MSP-ovima i malim srednje kapitaliziranim poduzećima da se zadužuju po povoljnijim uvjetima od trenutno važećih na hrvatskom bankarskom tržištu, odnosno krediti uključeni u Innovfin portfelj će omogućiti MSP-ovima da rastu, kreiraju inovacije i otvaraju nova radna mjesta.

Carlos Moedas, povjerenik EU za istraživanja, znanost i inovacije, izjavio je: "Pozdravljam novi ugovor podržan Junckerovim planom i Obzorom 2020 u Hrvatskoj, koji donosi nova sredstva za financiranje inovativnih hrvatskih malih i srednjih tvrtki, a to je često točno ono što im je potrebno da bi lansirali svoje nove proizvode, integrirali inovativne procese, stvorili nova radna mjesta i proširili poslovanje izvan lokalnog tržišta."

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i predsjedavajući EIF-ove Upravnog odbora, izjavio je: "Potpora inovacijama i MSP-ovima jedan je od top prioriteta za EIF i EIB grupu. Inovacije i MSP-ovi su presudni za Hrvatsku i Europsku uniju u nastojanjima da se poboljša i održi konkurentnost na lokalnom i globalnom tržištu, kreiraju nova radna mjesta i stvore uvjeti za održivi ekonomski razvoj. Drago nam je da smo u PBZ-u pronašli pouzdanog partnera za tako bitan zadatak."

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, izjavio je: "Privredna banka Zagreb dugi je niz godina vrlo aktivna u uspostavljanju i podržavanju programa usmjerenih na razvoj SME segmenta, te nastoji što je više moguće pridonijeti snažnom rastu malih i srednje velikih poduzeća u zemlji. Banka je to potvrdila sudjelujući u programu COSME a sada u InnovFin programu putem kojeg će se inovativnim SME klijentima dodatno olakšati pristup izvorima financiranja i omogućiti povoljnije kreditiranje“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:02