Novi model plaćanja

Norveška tvrtka Auka predstavila sustav mobilnog plaćanja koji planira uvesti u Hrvatsku

Vodeća fintech tvrtka Auka predstavila inovativni model plaćanja kojeg uskoro planira uvesti u Hrvatsku
Sara Rasmussen, Auka Daniel Doderlein, Auka Dalibor Kurtovic, Addiko bank Izet Zdralovic, Microblink Nikola Kapraljevic, Infinum
 Ranko Šuvar / CROPIX

Hrvatski stručnjaci za financije susreli su se s predstavnicima norveške fintech tvrtke Auka kako bi na panel diskusiji razgovarali o trenutnim trendovima korištenja e-usluga bankarstva i vjerojatnosti uspjeha sustava mobilnog plaćanja u Hrvatskoj.

- Siguran sam da su naši korisnici spremni za uvođenje takvog sustava zato što kritična masa već postoji, posebice među mlađom generacijom koja očekuje modernizaciju. - rekao je Dalibor Kurtović, direktor transakcijskog bankarstva Addico banke.

Prema rezultatima istraživanja koje je za tvrtku Auka provela britanska kuća LM Research, preko 65 posto Hrvata koristi pametne telefone i kvalitetan internet. Prema istim rezultatima, više od tri četvrtine današnje interakcije korisnika i banaka vezano je uz aktivnosti plaćanja. Financijski stručnjaci vjeruju da će se uvođenjem PSD2 usluge taj postotak smanjiti, čime će se smanjiti uloga banaka u svakodnevici. Više od 35 posto ispitanika smatra da će se banke trebati hitno modernizirati.

- Smatram da banke postaju svjesne činjenice da se trendovi mijenjaju i da se trebaju prilagoditi modernizaciji svog poslovanja da zadrže svoje korisnike – rekao je Nikola Kapravljević, glavni direktor i osnivač tvrtke Infinum.

- U posljednje vrijeme primjećujem mnogo potencijala u vidu kreativnog razmišljanja kod bankara: banke postaju hrabrije u predstavljanju novih brendova i usluga. - naglasio je Izet Ždralović iz tvrtke Microblink koji je također sudjelovao na panel diskusiji.

S druge strane, istraživanje provedeno među hrvatskim bankarima pokazalo je kako samo 18 posto bankara vjeruje da odole konkurenciji na području financijskih usluga koje bi mogli ponuditi moćnici poput Googlea ili Applea.

- Sustavi koje nude tehnološki giganti poput Applea i Googlea nisu dovoljno fleksibilni upravo zato što su striktno vezani uz jednu platformu. Ako se banke odluče za implementaciju njihovih sustava neće doći do novih korisnika - rekao je na panel diskusiji Daniel Doderlein, osnivač i izvršni direktor jedne od najbrže rastućih tvrtki u području financijskih tehnologija.

Investitori vjeruju da će implementiranje sustava mobilnog plaćanja u državu koja je turistički visoko profilirana privući nove korisnike njihove aplikacije. Također, smatraju da će njihova usluga ponuditi nove mogućnosti za veliki broj blokiranih građana, kao i za veliki broj građana koji živi u inozemstvu i šalje novac svojoj obitelji.

Daniel Doderlein vjeruje da će njegova aplikacija kroz dvije godine rezultirati jednakim uspjehom kakvim je rezultirala i u Norveškoj u kojoj preko 65 posto korisnika pametnih telefona koristi njegovu uslugu mobilnog plaćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:58