Poruka Washingtonu

Njemački ministar vanjskih poslova pozvao Washington da se ne miješa Sjeverni tok 2

Massova izjava odbacuje pozive da Sjeverni tok 2 treba zaustaviti zbog sankcija Rusiji
Ilustracija, elekrana na ugljen
 Boris Kovačev / CROPIX

Pitanja energetske opskrbe Europe trebaju se rješavati u njoj, a ne u SAD-u, upozorio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass u najnovijoj razmjeni poruka između Berlina i Washingtona o izgradnji plinovoda Sjevernog toka 2 koji bi trebao osigurati dopremu plina iz Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke.

Massova izjava dolazi nakon najava iz Washingtona da bi se Njemačka trebala pridružiti sankcijama SAD-a prema Rusiji i zaustaviti projekt Sjeverni tok 2, inače bi se, zaprijetila je američka administracija, i sama mogla suočiti s sankcijama.
- Uvođenje jednostranih sankcija Sjevernom toku 2 ne bi bio dobar put – komentirao je njemački šef diplomacije na marginama skupa 'Istočnog komiteta – istočnoeuropske asocijacije njemačke ekonomije'.

Zavođenje sankcija, ustvrdio je Mass, ima smisla kada one nisu same sebi cilj nego su vezane za jasne i izvodljive zahtjeve prema onome na koga se primjenju, što je, istaknuo je, slučaj s sankcijama EU prema Rusiji.
- Sankcije SAD-a prema Rusiji više nisu takav slučaj – referirao se Mass na posljednje zaoštravanje sankcija Washingtona Rusiji. Dao je do znanja kako Sjeverni tok 2 nije samo njemačko-ruski, nego i, kako je kazao, 'sveeuropski projekt'.

Reakcija na Massove izjave stigla je iz američkog veleposlanstva u Berlinu, čiji je glasnogovornik Joseph Giordono-Scholz upozorio kako se Sjevernom toku 2 protive i neke europske države. Iako ih Scholz nije imenovao, otprije je poznato da su protivnici Sjevernog toka 2, među ostalim, Ukrajina i Poljska.
- Podsjećamo i da je Europski parlament izglasao rezoluciju u kojoj je osudio izgradnju Sjevernog toka i pozvao na zaustavljanje njegove gradnje – poručio je Scholz.

Projekt Sjeverni tok 2 podrazumijeva izgradnju dva kraka plinovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara plina godišnje. Investicija je vrijedna 11 milijardi dolara.

Istodobno s prijetnjama u vezi s Sjevernim tokom 2, SAD Europi nudi projekt uvoza ukapljenog prirodnog plina s američkog tržišta. Njemačka, prema nedavnoj izjavi njezina ministra ekonomije Petera Altmaiera za agenciju Reuters, nije protiv uvoza ukapljenog prirodnog plina iz Amerike i spremna je izgraditi pripadajuću infrastrukturu.

- Vodimo razgovore s investitorima oko poteškoća koji su se pojavile oko lokacija za transport ukapljenog prirodnog plina – naveo je Altmaier.

Plan Njemačke je osigurati više dobavnih pravaca plina što uključuje i daljnju opskrbu plinovodom koji iz Rusije ide preko Ukrajine, koja se upravo zbog mogućeg gubitka naknada za transport ruskog plina, najviše protivi gradnji Sjevernog toka 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:45