Porazne prognoze

Nissan predviđa pad dobiti od 46 posto u ovoj godini nakon skandala bivšeg šefa

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.5.2019. u 14:47

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.5.2019. u 14:47

Nissan Motor Co Chief Executive Carlos Ghosn speaks during an interview with Reuters at the 44th Tokyo Motor Show in Tokyo, Japan, October 28, 2015. Ghosn said on Wednesday he was not worried about the longer-term potential of the Chinese economy, characterizing the recent slowdown as a temporary correction. REUTERS/Toru Hanai TPX IMAGES OF THE DAY - GF20000035833
Toru Hanai / REUTERS

Carlos Ghosn

Skandalom pogođeni japanski proizvođač automobila Nissan Motor predviđa da će mu neto dobit u tekućoj poslovnoj godini pasti za 46,7 posto, na 170 milijardi jena (1,6 milijardi dolara) uslijed naglog pada prodaje u Sjedinjenim Državama.

U financijskoj godini koja završava u ožujku 2020. operativna dobit bit će manja za 27,7 posto i iznosit će 230 milijardi jena, procjenjuju u japanskoj kompaniji. Prihodi bi trebali kliznuti 2,4 posto, na 11.300 milijardi jena.

U prošloj poslovnoj godini koja je završila u ožujku Nissan je zabilježio 44,6-postotni pad operativne dobiti, na 318 milijardi jena, uslijed loše prodaje i kampanje produljenja jamstva u SAD-u.

Neto dobit potonula je 57,3 posto, na 319 milijardi jena. Prihodi su oslabili 3,2 posto, na 11.600 milijardi jena.

Japanska je kompanija u SAD-u prodala 9,3 posto manje vozila, ukupno 1,4 milijuna. Ukupna je prodaja na inozemnim tržištima oslabila 4,4 posto, na 5,5 milijuna vozila.

Prodaja u SAD-u značajno je usporila, rekao je predsjednik uprave Hiroto Saikawa na konferenciji za novinare.

Savez Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa prošle je godine prodao više od 10 milijuna vozila.

„Nissanova uprava usredotočila se na stvaranje poslovne baze koja će osigurati stabilnu i postojanu profitabilnost u srednjoročnoj perspektivi“, poručuje uprava.

"Ključne inicijative obuhvaćaju jačanje poslovanja u SAD-u i poboljšanje učinkovitosti kompanijinih ulaganja i poslovanja u svijetu“, dodali su.

Nissanovi poslovni godišnji rezultati objavljeni su mjesec dana nakon smjene predsjednika uprave Carlosa Ghosna koji je uhićen u studenom prošle godine pod optužbom da je falsificirao poslovna izvješća, netočno prikazujući svoja primanja i bonuse. Optužbe obuhvaćaju i njegova pomoćnika Grega Kellyja.

Obojica opovrgavaju optužbe.

Prije otprilike dva desetljeća Ghosn je na inicijativu francuskog Renaulta imenovan predsjednikom uprave u japanskoj kompaniji koja se za njegova mandata stabilizirala nakon višegodišnjeg vegetiranja na rubu stečaja.