Povukli suradnju

Nike otkazao suradnju nogometnoj reprezentaciji Irana zbog Trumpovih sankcija

- Ova arogancija Nikea zaslužuje ispriku mojim igračima– kaže iranski izbornik Queiroz

Neposredno uoči premijernog nastupa Irana na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, američki proizvođač sportske opreme Nike otkazao je dogovorenu suradnju s iranskim nogometnom savezom zbog sankcija koje je američki predsjednik Donald Trump nametnuo toj zemlji.

Dogovor iranskog nogometnog saveza i Nikea odnosio se na kopačke u kojima su trebali nastupati reprezentativci Irana, koji su nakon otkaza Nikea morali potražiti novu opremu.

- Ova arogantna odluka Nikea zaslužuje njihovu ispriku mojim igračima koji su svakodnevno trenirali u Nikeovim kopačkama i nije u redu da moraju mijenjati opremu uoči važnih utakmica koje nas očekuju – pobjesnio je na odluku Nikea iranski izbornik Carlos Queiroz, poznati stručnjak koji je, među ostalim, vodio i madridski Real i reprezentaciju Portugala.

Queiroz je odluku Nikea ocijenio je i kao smiješnu i apsolutno nepotrebnu, no poručio je i kako će ovaj potez samo dodatno mobilizirati njegove igrače. Čelnik iranskog nogometnog saveza Trita Parsi doveo u pitanje pravnu osnovu po kojoj je Nike donio spornu odluku.

- Volio bih znati na koji dio američkih sankcija prema našoj zemlji se Nike u ovom slučaju poziva. Tehnički gledano, oni nama ništa nisu prodali – ustvrdio je Parsi.

Američki mediji ukazuju na odredbe tamošnjih zakona koje predviđaju pozamašne globe prema kompanijama koje ne poštivaju sankcije zavedene prema nekoj zemlji. Spominju pritom moguće kazne za prekršitelje sankcije od milijun dolara do 20 godina zatvora.

Iranci napominju kako je njihova zemlja bila pod sankcijama i za vrijeme Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014., pa Nike nije posegnuo za ovakvim potezima. Na tom Mondijalu iranski reprezentativci nesmetano su igrali u kopačkama Nikea, ako su to željeli.

Na tekućem Mondijalu Iran igra u dresovima Adidasa, koji je njemačka kompanija i kao takva također, prema stajalištu američke administracije, dužna sprovoditi sankcije prema Iranu. Nedavno je na tu obvezu Njemačku javno upozorio tamošnji veleposlanik Richard Grenell.

Iz Adidasa na upit američke televizijske postaje CBC hoće li postupiti poput Nikea u odnosu na iransku nogometnu reprezentaciju, nije stigao nikakav odgovor. No, ni Nike nije CBC-u pojasnio po kojoj je osnovi otkazao suradnju iranskom nogometnom savezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:17