Širenje

Nagodinu počinje gradnja Ikee u Ljubljani, bit će iste veličine kao i ona u Zagrebu

S ispitivanjem mogućnosti gradnje robne kuće u Sloveniji, Ikea je počela još 2006.
IKEA Zagreb
 Sandra Šimunović / Hanza Media

Ljubljanska gradska uprava očekuje da će gradnja robne kuće Ikee u slovenskoj metropoli početi iduće godine, doznaje portal 'Finance'. Memorandum o namjeri gradnje Ikeina trgovačkog centra u Ljubljani potpisali su još prije četiri godine gradonačelnik Zoran Jankovič i direktor slovenskog predstavništva Ikee Vladislav Lalić, no građevinsku dozvolu Ikea je izvadila tek prošle godine.

Prema informacijama koje su u ljubljanskoj gradskoj upravi prikupile Finance, Ikea i odgovarajuće gradske službe intenzivno rade na izmjenama prometnog rješenja na prilazima lokaciji budućeg trgovačkog centra u okviru gospodarsko-trgovačke zone BTC City. Očekuje se da pripadajuće izmjene prometnog plana budu odrađene do kraja godine, a bez odgovarajućih prometnica nadomak centru, Ikea, napominju Finance, ne može dobiti uporabnu dozvolu.

S ispitivanjem mogućnosti gradnje robne kuće u Sloveniji, Ikea je počela još 2006..Na svečanosti potpisivanja spomenutog memoranduma rečeno je kako će robna kuća u Ljubljani proraditi 2017., pa se u slovenskoj javnosti posljednjih godina učestalo postavljalo pitanje zašto gradnja kasni.

Budući je dio obveza u pripremi početka gradnje i otvaranja Ikee u Ljubljani preuzela ljubljanska gradska uprava, spekuliralo se da administracija nije odradila svoj dio posla. Ikea je lani postavila ogradu oko buduće lokacije robne kuće i počela s uklanjanjem zatečenih zgrada i ruševina na istome mjestu.

Tijekom priprema za investiciju u Sloveniji, Ikea je otvorila trgovačke centre u Zagrebu i u Beogradu. Slovenski mediji podsjećaju da je i u Hrvatskoj Ikea zemljište za svoju trgovinu kupila 2008., ali da su građevinski radovi počeli pet godina kasnije.

Ikea u Ljubljani, prema planovima, trebala bi biti otprilike istih gabarita kao i njezini trgovački centri u Zagrebu i Beogradu. Prostirati će se na oko 31 tisuću 'kvadrata' BTC Cityja, imati će 300 zaposlenih, oko 9500 proizvoda na svojim policama te tisuću parkirnih mjesta. Očekuje se da će ukupna investicija Ikee u Ljubljani biti 80 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:27