Maloprodaja

I u najnovijem istraživanju o 1000 najvećih tvrtki, Tommy najveći u Dalmaciji

Na Liderovoj ljestvici tisuću najvećih tvrtki na zemlji Tommy je na 24. mjestu

Veliko istraživanje poslovnog tjednika Lider o tisuću najvećih hrvatskih tvrtki u prošloj godini potvrdilo je višegodišnji status Tommyja kao najveće tvrtke u Dalmaciji i petog po veličini maloprodajnog lanca u zemlji. Na Liderovoj ljestvici tisuću najvećih Tommy" je na 24. mjestu, dok je među pet najvećih maloprodajnih lanaca s jednim od najvećih porasta prihoda u tom odabranom društvu od 14,3 posto.

Prema podacima Lidera, Tommy je lani uprihodio dvije milijarde i 700 milijuna kuna, što je povećanje od 338 milijuna kuna u odnosu na 2016.. Veći rast prihoda od najvećih trgovačkih lanaca u zemlji imaju samo Lidl (16 posto) i Spar, koji je lani preuzeo Billu i tako ostvario rast od 45 posto. Osim spomenutih, ispred Tommyja po ukupnim prihodima od maloprodajnih lanaca još su i Plodine i Kaufland, koji su također rasli u prošloj godini, ali znatno manje od Tommyja.

Na ljestvici tvrtki s najvećim brojem zaposlenih u zemlji, Tommy je s 2708 zaposlenih trenutno na 18. mjestu, a i tu je zabilježio jedan od većih porasta među pedeset najvećih tvrtki u zemlji.

Prema podacima Lidera, tvrtka Tomislava Mamića lani je zaposlila 160 novih radnika, što je rast od 6,3 posto. Na Liderovoj ljestvici najuspješnijih hrvatskih tvrtki po ostvarenoj ukupnoj dobiti prije oporezivanja opet je Tommy najuspješnija tvrtka iz Dalmacije. Nalazi se na 29. mjestu, s dobiti od 181 milijun kuna. I tu tvrtka Tomislava Mamića bilježi jedan od najvećih porasta u odnosu na 2016. Lanjska dobit bila joj je veća za 44 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Treba reći da ljestvice Lidera o najvećim tvrtkama u zemlji, kao i o vodećim kompanijama u maloprodaji, ne obuhvaćaju Agrokor, i tvrtke u sastavu tog posrnulog koncerna poput Konzuma, jer one još nisu usvojile poslovna izvješća za 2017. U svakom slučaju, Tommy je na tržištu maloprodaje povećao svoju prednost ispred prvih pratitelja po visini prihoda DM-a, Peveca i Studenca, a bržim rastom približio se Kauflandu i Plodinama.

Budući da Lider posebno rangira tvrtke prema udjelu dobiti u prihodima, značajan je i podatak da od pet najvećih maloprodajnih lanaca, Lidl i Tommy imaju najbolji omjer dobiti i prihoda. Među pedeset najvećih domaćih tvrtki po ostvarenim prihodima, i Lidl i Tommy spadaju među deset najuspješnijih kad se usporede dobit i prihodi kompanija.

Visoke pozicije Tommyja u istraživanju Lidera, nažalost, usamljene su kad je u pitanju ukupna pozicija tvrtki iz Dalmacije u tom istraživanju. Među 200 najvećih tvrtki po veličini prihoda u prošloj godini, Lider je, osim Tommyja, iz kruga dalmatinskoga gospodarstva rangirao još samo Studenac, Splitsku banku Societe Generale, Pivac, AD Plastik, Aluflexpack, Ameropa žitne terminale, OTP banku, Cemex, Brodosplit, Atlantsku plovidbu, Tankersku plovidbu, Ribolu i solinsku Građu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:39