Aircash

Hrvatima dosadilo čekanje u redovima, sve više koriste online transakcije

AirCash je besplatna aplikacija koja služi tome da smanji naknadu za prijenos novca
Ilustracija
 Profimedia, Wavebreak

Hrvati konačno vjeruju online plaćanju, sve više shvaćaju njegovu praktičnost, a sve manje imaju vremena čekati red u banci da bi im, za prijenos novca na nečiji račun, ona uzela veću proviziju nego drugi pružatelji usluga.

Čak je i konkretno istraživanje provedeno prošle godine pokazalo da građani u Hrvatskoj sve manje žele obavljati platni promet u Fini ili u pošti, te ga prebacuju online. Istraživanje koje je proveo GfK Hrvatska na 1.010 korisnika bankarskih usluga pokazalo je da hrvatski ispitanici idu u korak s evolucijom plaćanja – privučeni velikim popustima sve više kupuju online, plaćaju račune, te obavljaju novčane transakcije. Naime, isto kao što vam na mobilnoj aplikaciji banka uzima manju naknadu pri plaćanju računa (opcijom "fotografiranja računa"), tako i aplikacije za prijenos novca uzimaju manje provizije. Na veće iznose to se itekako isplati, a činjenica je da brojni radnici iz inozemstva u Hrvatsku uplaćuju "konkretnije" iznose članovima obitelji.

Ranije smo pisali o razlici u naknadama koje naplaćuju banke u odnosu na hrvatsku aplikaciju u porastu, AirCash, gdje se na OVOJ poveznici može vidjeti konkretna ušteda na prenesene iznose.

Vi birate kad želite obaviti transakciju

Korak koji slijedi nakon što ste jednom osvijestili praktičnosti online i kartičnog plaćanja je taj da ćete se vrlo brzo zaljubiti i u obavljanje tih istih transakcija na mobitelu. A budući da su prošle godine hrvatski radnici iz inozemstva u Hrvatsku, prema podacima Hrvatske narodne banke, uplatili 15,9 milijardi kuna, ne čudi što su i oni počeli tražiti servise kojima će to obavljati brže, jeftinije i u vrijeme u koje njima odgovara (podsjetimo da i radno vrijeme banke često diktira da obaveze odgađamo do 'slobodnog dana').

Besplatna hrvatska aplikacija

AirCash je besplatna hrvatska aplikacija koja služi upravo tomu da smanji naknadu za prijenos novca, a da pritom sami kontrolirate transakciju. Osim što je vrlo jednostavna za korištenje, novac možete uplatiti i podići na svakom Ininom maloprodajnom mjestu, kojih je diljem Hrvatske gotovo 400. Funkcionira putem broja mobitela, a osobi kojoj ste uplatili (ili vama ako ste primatelj) stigne poruka s kodom, koju vam očitaju na Ini i isplate novac u gotovini.

Aplikaciju su počeli koristiti i građani koji se, primjerice, nalaze u dugovima ili su blokirani - tako im banka ne bi mogla 'sjesti' na novac koji im netko uplati.

VIDEO UPUTE POGLEDAJTE OVDJE.

S nadolazećom turističkom sezonom, ovo bi moglo skratiti - i pojeftiniti - muke s uplatama koje su hitne, a prvu Inu zaista možete pronaći u blizini, gdje god da se nalazite. S obzirom na to da su Hrvati već uhvatili ritam s mobilnom i online zonom transakcija, ovakve aplikacije nailaze na plodno tržište koje će samo rasti.

Besplatnu aplikaciju Aircash možete skinuti na Google Playju i na App Storeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:52