Krediti za izvoznike

HBOR i poslovne banke osigurala povoljne kredite za male i srednje tvrtke izvoznike

Osigurani su krediti do milijun kuna, a korisnici mogu biti tvrtke do 250 zaposlenih
Tamara Perko
 HBOR

Hrvatska banka za obnovu i razvoj potpisala je danas s četirima poslovnim bankama ugovore o osiguranju kredita za male i srednje tvrtke izvoznike. Poslovne banke potpisnice spomenutih ugovora su Banka Kovanica, Erste&Steiermarkische, Hrvatska poštanska i Podravska banka.

- Ovim proizvodom uklonili smo najveću prepreku na koju nailaze male i srednje tvrtke izvoznici kada žele ishoditi kredit, a ona je osiguranje kolaterala za kredit - poručila je nakon potpisivanja ugovora predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Tamara Perko.

Četiri banke će samostalno odlučivati o korisnicima i uvjetima kredita, a HBOR će osiguravati 80 posto glavnice i redovne kamate kredita. Cilj ovog projekta, naglasila je predsjednica Uprave HBOR-a, je ohrabriti tvrtke na izvoz kroz ubrzanu proceduru ishođenja kredita i povoljnije uvjete financiranja.

- Trenutna je situacija da se od tvrtki koje nemaju potrebnu imovinu za kolaterale traži da njezini vlasnici, primjerice, založe privatnu imovinu što, osim preuzimanja velikog rizika za poduzetnike, iziskuje dodatno vrijeme u kojem se osigurava kredit s pripadajućim troškovima - napomenula je predsjednica Uprave HBOR-a.

Prema riječima direktorice Direkcija malog poduzetništva u Erste&Steiermarkische banci Snježane Mamuzić Krpan, potražitelji kredita za izvoz uz pomoć HBOR-a mogli bi ostvariti kredit u roku tjedan dana po predaji potrebne dokumentacije u banku.

Banke će kroz spomenuti aranžman odobravati kredite do milijun kuna, a korisnici mogu biti tvrtke do 250 zaposlenih i 50 milijuna kuna godišnjeg prometa.

- Visina kamatne stope korisnicima ovog kreditnog aranžmana ovisiti će o kreditnom rejtingu tvrtke koja ga zatraži – najavio je član Uprave Erste&Steiermarkische banke Boris Centner.

Procjenjuje se da će najmanje 50 posto tvrtki izvoznika koje sada ne mogu ishoditi potrebne kredite, moći pomoću HBOR-ovog osiguranja doći do potrebnog novca. U HBOR-u ističu kako je njihov proizvod manijenjen osiguranju pojedinačnih kredita za pripremu izvoza dosada bio namijenjen velikim poduzećima koje su na ovaj način priskrbile osiguranje u visini dvije milijarde i 200 milijuna. Sada će, ističu u HBOR-u, istovrsna pomoć biti na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima izvoznicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:26