Novac.hr

Francuzi možda jesu veći, bogatiji i sretniji od nas, ali naša ekonomija raste brže

Francuski BDP čak je 50 puta veći od hrvatskog, njihovi stanovnici su puno sretniji od naših
Navijači slave
 Tonći Plazibat / Hanza Media

Već i ptice na granama diljem svijeta znaju da će se u nedjelju 15. srpnja 2018. godine u finalnoj utakmici svjetskog nogometnog prvenstva svoje snage odmjeriti Francuska i jedna od najmanjih država koja se ikada kvalificirala u finale prvenstva - Hrvatska.

Lijepa naša posljednjih je dana privukla mnogo međunarodne pozornosti, upravo zbog toga što se istaknula svojom malom populacijom, malom površinom, slabom ekonomijom ali velikom upornošću.

I dok ostali sportski analitičari svoje stručnosti usmjeravaju na statističke pokazatelje dosadašnjih utakmica, uspjeha momčadi i spremnosti igrača, u drugi plan pada usporedba između dvije zemlje koje su još ostale u trci za naslov.

Borba Davida i Golijata

Iako još uvijek ne znamo tko će biti uspješniji na travnjaku, prema ekonomskim i demografskim pokazateljima pobjednik je jasan.

Hrvatska je privukla uistinu mnogo pozornosti posljednjih dana upravo zato što se površinom i brojem stanovnika ne može usporediti s klasičnim polufinalistima i finalistima.

Za razliku od Francuske, bivše kolonijalne sile koja se diči svojim brojnim kraljevima i bogatim nasljeđem, Hrvatska je jedna od mlađih država na ovom svijetu. Kao prilog tome govori i činjenica da je Francuska jedna od osnivačica Europske unije, dok je upravo Hrvatska njezina najmlađa članica.

Sa svojih 67 milijuna stanovnika, koliko ih je prema podacima Svjetske banke imala 2016. godine, Francuska je jedna od najmnogoljudnijih zemalja Europske unije. S druge strane, Hrvatska je prema istim podacima imala 4 milijuna stanovnika, što je čak 16 puta manje.

Prema teritorijalno površini, Francuska je skoro 10 puta veća od Hrvatske.

Godišnji BDP nogometnih finalista, gotovo je nemoguće usporediti. Naime, francuski BDP je čak 50 puta veći od našeg.

Ljestvica sreće

Razloga za optimizam u ekonomskoj usporedbi imamo jedino po pitanju godišnjeg gospodarskog rasta, zato što već tri uzastopne godine bilježimo veći rast od Francuza.

Sve relevantne kladionice, osjetnu prednost za nedjeljni ogled daju francuskim Plavima. Štoviše, investicijska banka Goldman Sachs u svojim procjenama Francuskoj daje čak 63 posto više šanse za osvajanje naslova. Unatoč tome što su u Goldman Sachsu prvotnim procjenama najavili pobjedu Brazila, nakon što je Belgija Neymara i njegovo društvo izbacila u četvrtfinalu, iz banke su naglasili da im je Francuska oduvijek bila drugi odabir.

Neovisno o nedjeljnom ishodu, prema rezultatima indeksa sreće Francuzi će biti sretniji od Hrvata sljedeći tjedan. Naime, dok su Francuzi 23. najsretnija nacija na svijetu, Hrvati su jedan od “najtužnijih” naroda, zato što se nalaze na dalekom 82. mjestu.

Ako ove nedjelje “vatreni” opet uspiju u nemogućem i odvedu Hrvate do najsjajnije medalje, Hrvati će sigurno biti toliko sretni da će se njihov plasman na ljestvici sreće približiti onom francuskom. Pogotovo ako sa zlatnim odličjem slete na “francusku” zračnu luku Franjo Tuđman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:21