Prijava Bruxellesu

Fortenova prijavila slovenskog ministra Počivalšeka Europskoj komisiji zbog Mercatora

Potvrđeno nam je da je ministar Počivalšek nedavno poslao i pismo Hermanu Grefu
Zdravko Počivalšek
 Igor Zaplatil/Delo

U Fortenova grupi jutros su nam potvrdili da su ministra gospodarstva u Vladi Slovenije Zdravka Počivalšeka prijavili Europskoj komisiji zbog kršenja pravila Europske unije kroz miješanje slovenskih državnih institucija u odnose Mercatora i Fortenove.

- Možemo samo potvrditi da je prijava Europskoj komisiji poslana, a detalje prijave nismo u mogućnosti priopćiti – poručeno nam je iz Fortenova grupe.

Prema neslužbenim informacijama koje smo prikupili od izvora dobro upoznatih s odnosima između slovenske Vlade i vlasnika Fortenova grupe, ministra Počivalšeka tereti se u spomenutoj prijavi da preko državne slovenske banke SID pokušava kod vlasnika Fortenova grupe izlobirati da domaći dobavljači Mercatora imaju povlašten status u narudžbama Mercatora.

U prijavi se, prema nama dostupnim informacijama, napominje da slovenska Vlada nema nikakva vlasnička ni neka druga prava u Mercatoru koja joj daju ovlasti za miješanje u buduće poslovanje tog trgovačkog lanca.

Napominje se da ministar Počivalšek zahtijevanjem posebnog statusa za slovenske dobavljače Mercator krši dijelove Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji strogo zabranjuju bilo kakav oblik protekcionizma u zemljama članicama u odnosu na druge članice.

Zagreb, 230719.
Zitnjak.
Na fotografiji: Fabris Perusko, glavni izvrsni direktor Fortenova grupe.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs
Fabris Peruško

Naši izvori potvrdili su nam i informaciju da je ministar Počivalšek nedavno poslao pismo predsjedniku Uprave ruske Sberbanke Hermanu Grefu u kojem također lobira za povlašteni status slovenskih dobavljača u Mercatoru.

- Sberbanka bila je u najmanju ruku neugodno iznenađena samim potezom ministra Počivalšeka prema njoj, te je vrlo jasno u odgovoru ministru Počivalšeku dala do znanja da ne prihvaća ni takve zahtjeve, ni takav način komunikacije – navode naši izvori dobro upućeni u odnose slovenskih vlasti i vlasnika Fortenova grupe.

Spomenuta inicijativa Počivalšeka prema Sberbanci posljedica je vjerovničkog odnosa Mercatora i Sberbanke, pa je slovenski ministar gospodarstva na taj način htio utjecati na ponašanje ruske banke u restrukturiranju slovenskog trgovačkog lanca.

Namjera slovenske Vlade da zaštite slovenske gospodarske interesu u Mercatoru otprije je poznata, a često se pritom plasirala teza da Slovenija ima pravo zaštititi svoje dobavljače u Mercatoru onako kako je to Hrvatska učinila u slučaju dobavljača bivšeg Agrokora.

No, ti su zahtjevi kršenje Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranja EU i nemaju nikakve sličnosti sa statusom vjerovnika Agrokora koji su dobavljači - vjerovnici, bez obzira na nacionalnost, dobili kroz nagodbu vjerovnika Agrokora. Postoji, naime, ozbiljna zamjena teza, kako tvrde upućeni, da je Agrokor zaštitio hrvatske dobavljače, pa onda može i Mercator slovenske. To ne stoji. Nagodba govori o pet godina prava na police svim dobavljačima - vjerovnicima Agrokora, kojima je Agrokor ostao dužan novac bez obzira iz koje zemlje oni dolaze, znači odnosi se i na slovenske i na hrvatske i na bilo koje druge dobavljače - vjerovnike.

Počivalšek: Imamo pravo štititi slovenske dobavljače Mercatora

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je u četvrtak da on i slovenska vlada imaju pravo zaštititi interese slovenskih dobavljača Mercatora u procesu prijenosa tog trgovačkog lanca na grupu Fortenova te da se pri tome oslanjaju na slovenske zakone.

Reagirajući na informaciju da su ga koncern Agrokor i Fortenova grupa prijavili Europskoj komisiji jer je u svojim izjavama navodio uvjete koje vlasnici Mercatora moraju ispuniti da bi se dopustio prijenos Mercatora na Fortenovu, što se može razumjeti kao miješanje države u poslovne odluke privatnih kompanija, Počivalšek je novinarima u Ljubljani kazao da je o tome obaviješten samo preko medija.

"Sve što sam činio uvijek sam javno iznio", rekao je Počivalšek, dodavši kako on osobno i slovenska vlada samo žele štititi slovenske dobavljače Mercatora i da na to imaju pravo.

"Zauzimamo se za zaštitu dobavljača u Mercatoru, ali pod uvjetima tržišne konkurencije i Fortenova mora ispuniti te uvjete da bi došlo do prijenosa Mercatora na novu grupu", izjavio je, dodavši da su "smiješne" kritike na njegov račun o miješanju u poslove privatnih firmi u suprotnosti s europskim pravilima.

"Te zamjerke dolaze od onih koji se ne drže slovenskih zakona. Ovdje je na snazi slovensko zakonodavstvo, a ne Lex Agrokor", rekao je novinarima Počivalšek, u izjavi nakon redovne sjednice vlade.

Po njegovim se riječima nastavljaju razgovori s ruskim vlasnicima Fortenova grupe, ali i Mercatora, o tome kako zaštititi slovenske dobavljače koji su do sada Mercatoru prodavali za pola milijarde roba i usluga godišnje.

"Očekujem da će se ono što su nam obećali na sastanku prilikom Gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu krajem svibnja ove godine biti i ispunjeno. Dakle, radimo ono na što imamo pravo, a Fortenova i ostali moraju znati da ovo nije država u kojoj zakoni ne vrijede. Dečki će to morati poštovati", dodao je slovenski ministar gospodarstva.

Prema sporazumu koji je potpisan u vrijeme kad je Agrokor kupio Mercator, u vrijeme kad je sada posrnuli koncern vodio Ivica Todorić, suglasnost za promjenu vlasnika Mercatora mora dati svih 56 banaka vjerovnica, među kojima i slovenske banke, od kojih rezerve na prijenos ima državna banka SID, a potrebno je dobiti i dozvolu slovenskog regulatora za tržišno natjecanje. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:07