Stroži eko-standardi

Europski parlament izglasao nove granične vrijednosti emisija CO2 za automobile i kombije

Ciljna vrijednost smanjenja emisija CO2 za nove automobile iznosi 37,5%, a za nove kombije 31%
Smoke exhaust pipe car
 Foto: iStock/Getty

Zastupnici u Europskom parlamentu i ministri zemalja članica Europske unije dogovorili su strože eko-standarde za nove automobile i kombije kako bi do 2030. smanjili štetne emisije - ciljna vrijednost smanjenja emisija CO2 za nove automobile iznosi 37,5 posto, a za nove kombije 31 posto.

Proizvođači čiji proizvodi svojim prosječnim emisijama prelaze granične vrijednosti morat će platiti premiju za prekomjerne emisije, a Europska komisija će morati procijeniti do 2023. treba li taj novac dodijeliti određenom fondu za prelazak na mobilnost s nultim emisijama i za potporu usavršavanja radnika u automobilskom sektoru.

Novim zakonom se nalaže i da se cjelokupni ciklus emisija iz automobila ocijeni na razini EU-a te da će Komisija isto tako najkasnije do 2023. morati odlučiti treba li uvesti zajedničku metodologiju za ocjenjivanje i dosljedno izvješćivanje o tome. Ako bude potrebno, usvojit će se odgovarajuće zakonodavstvo.

Prijevoz je, inače, jedini sektor u EU-u u kojem od 1990. nije zabilježeno nikakvo značajno smanjenje emisija stakleničkih plinova. Podaci Europske agencije za okoliš pokazuju da od svih vidova transporta u EU-u, najveći udio emisija stakleničkih plinova nastaje u cestovnom prijevozu (72,9 posto u 2016.). te na njega otpada oko 20 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:39