Patenti u EU u porastu

Europljani lani prijavili novih 174 173 patenata, Hrvatska dala svoj obol od 14

Glavna 'žarišta' patentiranja u Europi lani su bile medicina, komunikacije, ICT itransport
Ilustracija, inovator Ivan Mrvoš sa svojom klupom
 Vojko Basic CROPIX / CROPIX

Iza svakog drugog novog patenta prijavljenog prošle godine Europskom uredu za patente (EPO) stoje poduzeća i znanstvena zajenica na Starom kontinentu, proizlazi iz izvješća EPO-a o patentima prijavljenima u 2018. Uredu su lani ukupno prijavljena 174 173 patenta, od čega ih je 71 853 bilo iz neke od članica Europske unije, a iz Švicarske blizu 8000.

Hrvatska je imala jednu od većih stopa rasta prijava, od 40 posto. Pa smo u EPO lani prijavili 14 patenata, u odnosu na 2017. godinu kada ih je bilo 10. Za usporedbu, Slovenija je lani imala 99, Mađarska 120, a Češka 242 prijavljena patenta.

- Porast prijava iz europskih tvrtki i znanstvene zajednice svjedoči o pojačanoj snazi istraživačkih i znanstvenih kapaciteta Europe – komentirao je Yann Menniere, glavni ekonomist EPO-a prema čijem je izračunu porast prijavljenih patenata iz EU lani iznosio 3,8 posto u odnosu na 2017..

Nakon europskih zemalja, koje predvodi Njemačka s 26 734 prijava, najviše prijavljenih patenata EPO-u lani su imale američke tvrtke i znanstvena zajednica, 43 612. Slijede Japan (22 615), Kina (9041) i Južna Koreja s 7296 prijava. Ovakvu struktura prijava vjerno odslikava i popis kompanija s najviše novih patenata pri EPO-u u 2018., na vrhu su Siemens, Huawei, Samsung i LG.

Velike kompanije, prema istome izvoru, lani su ostvarile 71 posto udjela u prijavljenim patentima, 20 posto zauzimaju mala i srednja poduzeća, a devet posto sveučilišta i instituti.

Glavna 'žarišta' patentiranja pri EPO-u lani su bile medicina, digitalne komunikacije ICT tehnologija, elektronika i transport, na koje se odnosi gotovo polovica prijava.
- Digitalizacija je glavni trend i u medicini i u prometu s značajnim utjecajem umjetne inteligencije. U automobilskoj industriji, primjerice, polovica novoprijavljenih patenata ne dolazi iz same industrije, nego i iz ICT sektora – upozorio je Yann Menniere.

Prema riječima Katarine Kubicek iz odjela EPO-a za suradnju s tijelima za patente u europskim zemljama, u svijetu se godišnje prijavi tri milijuna patenata različitim uredima, između kojih je, ističe, nužna suradnja kako isti patent ne bi istodobno bio razmtran na više adresa. Istraživači EPO-a lani su obradili 430 tisuća i 418 prijava, od kojih je svega 0,3 posto odbačeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07