Poletaev kod Počivalšeka

Čelnici Fortenove susreli se sa slovenskim ministrom gospodarstva na temu Mercatora

Tražimo jednakopravan status za slovenske dobavljače Mercatora, tvrdi Počivalšek
Maksim Poletajev
 Bruno Konjević / Hanza Media

Predsjednik Upravnog odbora Fortenova grupe Maksim Poletaev i član istog tijela Sergei Volk razgovarali su u srijedu s ministrom gospodarstva u Vladi Slovenije Zdravkom Počivalšekom o budućem statusu slovenskih tvrtki dobavljača trgovačkog lanca Mercator.

- Kao političari imamo odgovornost upozoriti na značaj Mercatora na slovenskom tržištu, vodeći cijelo vrijeme računa o slovenskim interesima, dobrobiti Mercatora, njegovih zaposlenika i dobavljača. Sve drugo bilo bi neodgovorno s naše strane – izjavio je ministar Počivalšek nakon susreta s Poletajevim i Volkom koji u Upravnom odboru Fortenove zastupaju interese Sberbanke, većinskog vlasnika Fortenove.

Spomenuti sastanak u Ministarstvu gospodarstva Slovenije uslijedio je nakon prijave na račun ministra Počivalšeka koju je Fortenova grupa poslala Europskoj komisiji žaleći se na miješanje ministra u utvrđivanje budućih poslovnih odnosa unutar Mercatora, a samim tim i Fortenova grupe kao vlasnika Mercatora.

U prijavi Fortenova grupe se napominje kako je bilo kakvo uplitanje državnih dužnosnika u poslovnu politiku privatne kompanije, s stajališta pravila Europske unije, nedopustivo.

U priopćenju Ministarstva gospodarstva Slovenije o sastanku ministra Počivalšeka s čelnicima Fortenove naglašava se kako u Sloveniji djeluje vladavina prava kroz koju institucije rade samostalno i neovisno. Navodi se i kako je država svjesna vrlo ograničenih ovlasti koje ima u slučajevima kada se radi o privatnoj kompaniji poput Mercatora.

Iznoseći stajališta koja je ministar Počivalšek zauzeo u razgovorima s Poletajevim i Volkom o statusu slovenskih dobavljača Mercatora, Ministarstvo gospodarstva Slovenije je priopćilo kako se država zauzima za jednakopravan položaj slovenskih tvrtki u odnosu na sve druge dobavljače Mercatora u skladu sa, naglašava se, uvjetima konkurentnosti i pripadajućim zakonskim odredbama.

- Slovenija želi da se Agrokor restrukturira tako da Fortenova postane uspješna tvrtka koja će Mercatoru omogućiti rast i razvoj – poručio je ministar Počivalšeka nakon susreta s čelnicima Fortenove.

Slovensko ministarstvo gospodarstva naglašava kako Fortenova, da bi ostvarila prijenos vlasništva u Mercatoru s Agrokora na sebe, mora ispuniti dugoročne uvjete kako ih propisuje pripadajući zakon te pridobiti pozitivno mišljenje regulatornih tijela i 56 banaka vjerovnika Mercatora.

U spomenutome priopćenju ministar Počivalšek osvrnuo se i na prijavu koja je protiv njega podnesena Europskoj komisiji, poručivši kako je za prijavu doznao iz medija te da o njoj ne može ništa više reći osim da ne stoji optužba kako slovenska Vlada blokira prijenos vlasništva nad Mercatorom s Agrokora na Fortenova grupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:35