FED najavio daljnje korake

Američke federalne rezerve odbacile pozive Trumpa na promjenu monetarne politike

FED su u lipnju za 0,25 posto podigle svoju kamatnu stopu plasmana novca bankama
Jean-Claude Juncker i Donald Trump
 Joshua Roberts / REUTERS

Šef američkih Federalnih rezervi Jerome Powell odbacio je na savjetovanju guvernera središnjih banaka, ekonomista i biznismena u Jackson Holeu u saveznoj državi Wyoming zahtjeve za značajnijom promjenom monetarne politike SAD-a. Powell je, među ostalim, najavio nastavak postupnog rasta kamata i otklonio viđenja kako je američka ekonomija 'pregrijana' što, prema zastupnicima te tvrdnje, iziskuje smanjenje ponude novca.

- Ekonomija je jaka, inflacija je blizu našem cilju od dva posto godišnje, a većina ljudi koji traže posao uspijevaju ga i pronaći. Ako se nastavi snažan rast prihoda i ponude slobodnih radnih mjesta, projicirani postepeni rast kamatnih stopa vjerojatno će biti prikladan za podržati kontinuirani gospodarski rast – poručio je predsjednik FED-a na početku trodnevnog skupa u Jackson Holeu, na kojem su, među ostalim, predviđena izlaganje glavnog ekonomista britanske središnje banke Andyja Haldanea, potpredsjednice njemačke središnje banke Claudije M.Buch i guvernera središnje banke Kanade Stephena S.Poloza.

Federalne rezerve su u lipnju za 0,25 posto podigle svoju kamatnu stopu plasmana novca poslovnim bankama i ta se stopa sada kreće između 1,75 i dva posto. Iščitivajući Powellove poruke u Jackson Holeu, američki mediji procjenjuju da će do kraja godine FED u još dva navrata oprezno podignuti svoju kamatnu stopu, a na godinu još tri puta.

U ocjeni trenutnih kretanja u američkoj ekonomiji Federalne rezerve su, prema riječima Powella, utvrdile rizik pregrijanosti ekonomije zbog niskih kamatnih stopa, ali, ustvrdio je, i moguće slabljenje gospodarskog rasta zbog nepotrebnog smanjivanja ponude novca.

- Iako se inflacija nedavno približila stopi od dva posta koliko smo označili kao naš cilj, polazimo od toga da inflacija više ne djeluje tako snažno na odluke o korištenju gospodarskih resursa kao prije. Sve u svemu, procjenjujemo da ne postoje jasni pokazatelji povišenoga rizika od pregrijavanja ekonomije, što je dobra vijest – zaključio je Jerome Powell.

Neslaganje s aktualnom monetarnom politikom FED-a ovih dana izrazio je i američki predsjednik Donald Trump, izrazivši potrebu da FED više pomogne jačanju američke ekonomije. Trumpova administracija smatra da politika FED-a nije usklađena s poreznom politikom State Departmenta koja stimulira investicije i otvaranje novih radnih mjesta, dok za poteze FED-a u Bijeloj kući misle da su restriktivni.

Powell se, sudeći prema transkriptu njegova govora na skupu u Jackson Holeu koji je objavio organizator skupa središnja banka Kansas Cityja, nije izravno referirao na Trumpove prigovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:33