Tko su ti ljudi?

Amazonovi 'radnici' na Twitteru brane svojeg poslodavca: 'Koristim zahod kada god želim!'

Dakako, neobični tvitovi dočekani su s popriličnom nevjericom
Skladište Amazona u Peterboroughu i Jeff Bezos u krugu
 Profimedia, Alamy

Desetak radnika Amazona, najveće svjetske online trgovine, na Twitteru je stalo u obranu svojeg poslodavca, Jeffa Bezosa, najbogatijeg čovjeka na svijetu, nakon optužbi o katastrofalnim uvjetima rada u Amazonovim skladištima.

No javnost nije sasvim uvjerena, piše Guardian.

Posljednjih mjeseci u medijima su se pojavile informacije da radnici Amazona na poslu ne smiju piti vodu, ne smiju ići na zahod pa uriniraju u plastične bočice, zbog umora često znaju klonuti na radnom mjestu, a uz to su i tako slabo plaćeni da preživljavaju na bonovima za hranu.

Nakon svega, napadi nisu minuli ni prošli tjedan. Udarac je zadao Bernie Sanders, američki političar, žestoki oponent Donalda Trumpa i otvoreni kritičar liberalnog kapitalizma. On je na Twitteru objavio zajedljivi komentar o tome da Jeff Bezos u deset sekundi zaradi više novaca nego radnik Amazona u cijeloj godini.

Kao da je to bila kap koja je prelila čašu, odjednom su počeli iskakati profili i tvitovi zadovoljnih zaposlenika Amazona koji demantiraju tvrdnje o lošim radnim uvjetima.

- Pozdrav! Radim u Amazonovom skladištu u Washingtonu i uvjeravam vas da me dobro tretiraju. Imam odlične pogodnosti, volim kolege s kojima radim i mogu na zahod kada god trebam – napisao je korisnik pod imenom Phil – Amazon FC Ambassador.

Na tvit da je veliki broj Amazonovih zaposlenika na bonovima za hranu stigao je odgovor od Shaye – Amazon FC Ambassador da još uvijek nije upoznala niti jednog zaposlenika koji prima bonove za hranu, a poznaje ih jako puno.

Dakako, neobični tvitovi dočekani su s popriličnom nevjericom. Korisnici Twittera kao i mediji uvjereni su da iza tvitova uopće ne stoje zaposlenici Amazona, već botovi, programi koji oponašaju ljudsku komunikaciju. Objasnilo bi to zašto neke objave izgledaju pomalo “nespretno”.

- Baš kao Jeff i ja koristim zahod kada želim. Ne treba mi bočica. Budući da pijem vodu kao deva, često koristim zahod. Hvala Bogu ima jako puno zahoda koji mi stoje na raspolaganju – objava je zaposlenika pod imenom Jeremy – Amazon FC Ambassador.

Twitter
Screenshot: Jeremy, jedan od Amazonovog "zaposlenika"

Korisnici Twittera brzo su to primijetili pa je jedan komentator zaključio da su “Twitter računi Amazona jezivi i upitao se “pa tko se tako izražava?”.

Guardian je pokušao stupiti u kontakt s nekolicinom ljudi iza Twitter profila, ali nisu dobili nikakav odgovor. Sumnjivo je to što su svi profili vrlo slični, pišu, s istim FC Ambassador nastavcima, istim naslovnim slikama Amazonovog loga, a uz to je sličan i stil pisanja kao i sadržaj u kojem se često nekritički hvali tvrtka Jeffa Bezosa.

No Ty Rogers, glasnogovornik Amazona uvjerava da nije riječ o marketinškom triku. Odbacuje i tvrdnje da se radi o botovima, a nisu ni zaposlili odjel koji je napravio lažne profile.

- Radi se o zaposlenicima koji već dugo rade u Amazonu. Vrlo je važno da su tu dovoljno dugo da mogu iskreno govoriti o svojem iskustvu – poručio je Rogers za Guardian i dodao da su ambasadori, osim što su Amazonovi ratnici za tipkovnicom, zaduženi i za korisničke ture. Naime, svaki korisnik može doći na turu i za sebe pogledati kako izgleda Amazonovo skladište i što se tu zapravo radi, naglašava Rogers.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:06