NISU ZADOVOLJNI

PRVI PUT NAKON 13 GODINA LEGO ZABILJEŽIO PAD PRIHODA Proizveli su previše kockica s kojima nisu imali gdje jer su skladišta bila puna

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

- Prošla nam je godina je bila izazovna i nismo zadovoljni financijskim rezultatima - izjavio je u utorak Niels B. Christiansen, izvršni direktor Lega objavili su svjetski mediji.

U 2004. godini Lego je bio blizu bankrota, ali nakon toga je uslijedilo desetljeće snažnog rasta prihoda. U 2015. taj je rast iznosio 25%, a u 2016. godini 6% zbog čega i iznenađuje prošlogodišnji pad od 8%. U Legu tu brojku objašnjavaju čišćenjem inventara. Točnije, proizvedeno je više igračaka nego što je bilo prodano te u skladištima i dućanima nije bilo mjesta za igračke iz 2017. godine koje su onda morale biti jeftinije prodane. Naime, trgovina igračaka stalno se mijenja i potrebno je neprestano uvoditi nešto novo u ponudu.

Jorgen Knudstorp, bivši izvršni direktor Lega, kao problem i razlog pada prihoda vidi organizacijsko širenje kompanije i njenu kompleksnu strukturu koja je otežala efikasno djelovanje. S njim se složio i Christiansen te se posvetio novoj strategiji koja je fokusirana upravo na te nedostatke zbog čega je Lego prošlu godinu proveo pojednostavljujući i smanjujući organizacijsku strukturu kompanije. Iz tog je razloga u rujnu otpušteno 8% Legova osoblja diljem svijeta, odnosno posao je izgubilo 1400 osoba.

Osim toga, budući da se navedeni pad odnosi na europsko i sjevernoameričko tržište, tvrtka je odlučila pojačati prodaju igračaka u Aziji gdje su uočene pozitivne brojke.

Kao cilj za 2018. godinu Christiansen je naveo stabilizaciju i ulaganje u dugoročni i održivi rast kompanije.

- Ne postoji brzi popravak i bit će potrebno neko vrijeme da bi se ostvario dugoročni rast. - izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:37