DOBRE BROJKE

PRVA GODINA ZRAČNE LUKE FRANJO TUĐMAN Ostvaren niz rekorda, zaposleno 200 novih djelatnika, promet putnika veći za 12 posto

 Neja Markičević / Hanza Media

Zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman u srijedu 28. ožujka obilježava prvu godišnjicu od otvaranja novog putničkog terminala, na kojemu i u prva tri mjeseca ove godine nastavlja bilježiti porast prometa putnika od 12 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, ističu iz tvrtke-koncesionara te luke MZLZ-a.

"Novi putnički terminal zračne luke s novim imenom Franjo Tuđman otvoren je nakon trogodišnje gradnje i opsežnih priprema u noći s 27. na 28. ožujka 2017., kada je i cjelokupan promet preseljen sa starog terminala. U ranim jutarnjim satima 28. ožujka prošle godine obavljen je i prvi let Croatia Airlinesa iz Zagreba za Dubrovnik, čime je novi terminal i praktički otvoren za promet", podsjećaju iz MZLZ-a (Međunarodna zračna luka Zagreb).

U proteklih godinu dana, zagrebačka zračna luka s novom je infrastrukturom ostvarila niz rekorda, od prometa putnika i tereta, do dolaska novih zrakoplovnih kompanija te otvaranja novih linija i destinacija, a ukupno je zaposlila 200 novih djelatnika, od kojih prošle godine 119, dok su ostali trenutno na školovanju u sklopu luke i pripremi za zapošljavanje.

"S novog terminala Zagreb je izravnim letovima postao povezan s novih devet destinacija, a povećan je i broj linija na već postojećim linijama. Poseban iskorak u novoj infrastrukturi bio je dolazak prijevoznika Emirates sa izravnom linijom za Dubai, a sve je to pridonijelo da prošlu godinu Zračna luka Franjo Tuđman završi s dvoznamenkastim porastom broja putnika odnosno njih 3,1 milijuna, što je prvi put da je premašena brojka od tri milijuna", naglašavaju iz MZLZ-a, dodajući da se rast prometa putnika nastavlja i u prvim mjesecima ove godine.

Pozitivni rezultati praćeni su i pozitivnim rezultatima istraživanja zadovoljstva putnika, pa je tako i u redovitom, globalnom istraživanju zadovoljstva putnika ASQ (Airport Service Quality) Svjetskog udruženja zračnih luka ACI (Airport Council International), zagrebačka Zračna luka osvojila nagradu u kategoriji Zračna luka s najvećim unapređenjem u 2017. godini u Europi (Most Improved Airport in Europe).

"Upravo započetim ljetnim redom letenja očekuje se nastavak pozitivnih trendova. Dolazak u Zagreb najavile su dvije nove zrakoplovne kompanije - grčki nacionalni prijevoznik Aegean Airlines, koji će Zagreb prvi put izravno povezivati s Atenom te kanadski nacionalni prijevoznik Air Canada, koji otvara izravnu liniju za Toronto. Croatia Airlines će otvoriti dvije nove destinacije za Dublin i Mostar, dok će Air Transat u Zagreb ove godine doći ranije i tako produžiti sezonu letova do Toronta za mjesec dana u odnosu na prošlu godinu", otkrivaju iz MZLZ-a.

Očekuju i da će ljetnom rastu prometa pridonijeti i povećanje kapaciteta naleta postojećih partnera, poput španjolske Iberije, koja je na svojim linijama za Madrid najavila povećanje broja letova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:14