Skandal na CNN-u

Spektakularan pad složne braće: Poznato lice CNN-a pokušao je prikriti gnjusna djela brata političara

Chris Cuomo, velika voditeljske zvijezda CNN-a, skupo je platio što je svom bratu Andrewu, bivšem guverneru države New York, ilegalno pomagao da se izvuče od optužbi za seksualno zlostavljanje.

Sagorjeli su i posljednji ostaci donedavno blistave karijere CNN-ove voditeljske zvijezde Chrisa Cuomoa (51), koji si je sam potpalio lomaču jer je svom 12 godina starijem bratu Andrewu, bivšem guverneru države New York, nedopuštenim metodama pokušao pomoći da se izvuče od optužbi za seksualno zlostavljanje. CNN je nakon interne istrage prošle subote Chrisu dao otkaz, a sad mu je suradnju otkazala i izdavačka kuća HarperCollins, koja je sljedeće godine planirala objaviti Cuomovu knjigu “Deep Denial”, najavljivanu kao ”provokativnu analizu surovih istina što su ih pandemija i Trumpova era razotkrile o Americi”. Knjige biti neće zato što se razotkrilo da su braća Cuomo surovo zlorabila svoj status, moć i utjecaj. U međuvremenu je Chris Cuomo izgubio još jednu unosnu gažu - dnevni show na satelitskoj radiopostaji SiriusXM.

Spektakularan pad braće Cuomo počeo je u veljači kad je Andrewa, tada aktualnog guvernera države New York i jednog od najmoćnijih članova Demokratske stranke, nekoliko bivših suradnica optužilo da ih je seksualno uznemiravao. Branio se da su pogrešno razumjele njegova pipkanja, neželjene poljupce i lascivne aluzije. Uslijedila je istraga državnog odvjetništva, koje je na temelju prikupljenih dokaza u kolovozu zaključilo da je guverner zaista seksualno uznemiravao nekolicinu žena i time prekršio zakon. Predsjednik Joe Biden pozvao ga je da podnese ostavku, što je Andrew Cuomo 10. kolovoza napokon i učinio. Nedugo potom Chris je u svom showu ”Cuomo Prime Time” gledateljima pokušao objasniti zašto u njegovoj emisiji, često najgledanijoj na CNN-u, nikad nije bilo ni riječi o tom skandalu.

image

Chris Cuomo na CNN-u radio je od 2013.

PROFIMEDIA

"Nikad nisam izvještavao o bratovim nevoljama jer bi to bio sukob interesa. Ne mogu biti objektivan kad je riječ o mojoj obitelji. Andrewu sam pokušavao pomoći kao brat, ne kao savjetnik. Nikad nisam pokušavao utjecati na to kako će CNN i drugi mediji izvještavati o tom skandalu. Nikada nisam napadao niti sam ikoga poticao da napada bilo koju ženu koja je optužila mog brata", tvrdi Chris.

Lagao u kameru

Slavni je voditelj tada bezočno lagao u kameru, o čemu svjedoče brojni mailovi, sms-poruke, izjave svjedoka i drugi dokazi do kojih je došla CNN-ova istraga. Suprotno svojim tvrdnjama, Chris je neprestano bio u kontaktu s političkim savjetnicima svog brata i potajice ih navodio što trebaju raditi kako bi pohotnog guvernera Cuomoa spasili od negativnog publiciteta. Pomagao im je da sastavljaju priopćenja za javnost, dojavljivao im je kakve priloge o skandalu pripremaju drugi mediji i koristio je CNN-ove resurse kako bi kopkao po prošlosti žena koje su optužile Andrewa. Zbog lojalnosti prema bratu iznevjerio je fundamentalna načela profesije, potkopao ugled svog poslodavca, iznevjerio povjerenje gledatelja i zato sada mora tražiti novi posao.

image

Andrew Cuomo optužen je za seksualno zlostavljanje.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Na CNN- u je počeo raditi 2013., a lani je potpisao novi četverogodišnji ugovor, prema kojem mu je godišnja plaća bila šest milijuna dolara. Budući da mu CNN ne namjerava isplatiti nikakvu odštetu, Cuomo je najavio da će ih tužiti. Smatra da mu duguju najmanje 18 milijuna dolara i kako bi ih utjerao, angažirao je poznatog holivudskog odvjetnika Bryana Freedmana, koji već ima iskustva s takvim parnicama. Kad je američka tv-mreža NBC preklani najurila svoju voditeljsku zvijezdu Megyn Kelly, uz Freedmanovu je pomoć dobila 30 milijuna dolara odštete.

Čitajte i: Amerikance zgrozio istup princa Harryja u njegovu posljednjem intervjuu u kojem zagovara - otkaze

Tjedan dana prije otkaza Chrisa je također sustigla tužba za seksualno uznemiravanje. Tužila ga je bivša, za javnost još uvijek anonimna suradnica s kojom je davno radio na jednoj drugoj TV-postaji. CNN kaže da će ozbiljno ispitati i tu optužbu iako nije izravno utjecala na njihovu odluku da Cuomoa protjeraju iz etera. U rujnu ga je zbog seksualnog uznemiravanja javno prozvala i Shelley Ross, koja mu je bila šefica dok su zajedno radili na TV -postaji ABC News.

"Na jednom okupljanju uhvatio me u snažan medvjeđi zagrljaj i spustio jednu ruku kako bi čvrsto zgrabio i stisnuo moju stražnjicu. Sve je to izbliza gledao moj muž", opisala je Ross taj incident u eseju objavljenom u New York Timesu.

image

Chris Cuomo nedopuštenim metodama pokušao je prikriti bratova djela.

SPLASH/PROFIMEDIA

Neiskrena isprika

"Kao što Shelley priznaje, naša interakcija nije bila seksualne prirode", odgovorio je Chris Cuomo. "To se dogodilo prije 16 godina u javnom okruženju, kada je bila izvršna direktorica ABC-a. Tada sam joj se ispričao i to sam ozbiljno mislio".

Vidi se iz aviona da u toj Chrisovoj isprici nema kajanja, kao što ga nema ni u izjavama što ih daje nakon otkaza.

"Ovo nije način na koji sam želio da završi moja karijera na CNN-u, no već sam vam rekao zašto i kako sam pomogao bratu. Iako imam debelu kožu, imam i obitelj, za koju je protekli tjedan bio izuzetno težak. Sada se moram usredotočiti na ono što slijedi".

image

Andrew Cuomo bivši guverner države New York.

BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Nije lako ni CNN-u, jer treba pronaći zamjenu za Cuoma, a sa svih strana stižu pritisci da bi najpoštenije bilo to prime-time mjesto prepustiti nekoj ženi. Skandal s Cuomom dodatno je uzdrmao CNN-ov rejting te dodao ulje na vatru kritika da je ta TV -kuća gadno zastranila u ljevičarenje. Tako misli i Joe Rogan, najutjecajniji podcaster na svijetu:

"Želim vijesti. Želim objektivne vijesti. Želim da mi netko činjenicama kaže što se događa, ne želim ideologiju. Ne želim ovu ljevičarsku propagandnu mrežu, u što se se pretvorio CNN".

Linker
19. travanj 2024 20:17