Francuski #MeToo

Bivši ministar osuđen na tri godine zatvora zbog zlostavljanja. Zaposlenicama je masirao stopala.

Tron je stalno ponavljao da je nevin. Nakon pojave optužbi izgubio je svoju poziciju u kabinetu bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.
Georges Tron
 Geoffroy Van Der Hasselt

Bivši francuski ministar vlade Georges Tron osuđen je na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog osude za silovanje i seksualno zlostavljanje zaposlenica u vijećnici u kojoj je radio kao gradonačelnik.

Presuda je donesena u srijedu 17. veljače na kraju vijećanja koje je trajalo 11 sati. Tron, trenutni gradonačelnik Draveila, grada južno od Pariza, proglašen je kriv za zlostavljanje počinjeno između studenog 2009. i siječnja 2010. nad bivšom zaposlenicom Virginie Ettel.

Dvije bivše zaposlenice u općini optužile su Trona za zlostavljanje. Navodno je Tron tvrdio da je stručnjak za refleksologiju te ih je natjerao da se podvrgnu masažama stopala koje su se pretvorile u seksualne napade.

Tron je oslobođen optužbi 2018. godine nakon što je sud zaključio da nema dokaza da su žene prisiljene na seksualne radnje. No, na žalbenom sudu ovog tjedna porota je potvrdila istinitost optužbi jednog od tužitelja.

Sud je zaključio da ''ozbiljnost optužbi'', Tronovo ''ustrajno poricanje'' i ''pritisak na svjedoke i žrtve'' opravdavaju kaznu zatvora.

Odvjetnik Vincent Ollivier je nakon presude rekao da je odluka suda ''velika pobjeda za sve žene koje mogu imati problema na svom radnom mjestu''.

image
Georges Tron tijekom suđenja
Marie Williams

Tron (63) je u više navrata inzistirao da je nevin. Nakon pojave optužbi izgubio je svoju poziciju u kabinetu bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja 2011. godini. Tron je tvrdio da su optužbe spletka krajnje desnice u gradu Dravailu u kojem je gradonačelnik od 1995. Nakon pozicije u vladi ponovno je izabran za gradonačelnika grada.

Tronu je presuđena petogodišnja zatvorska kazna od koje su dvije godine suspendirane. To je više od kazne koju je zatražio državni odvjetnik koji je predlagao da Tron dobije dvije godine suspenzije kako bi svoju kaznu služio izvan zatvora dok nosi elektroničku narukvicu.

Zamjenica gradonačelnika Trona, Brigitte Gruel, koja je negirala optužbe za pomaganje i podržavanje seksualnih napada, dobila je uvjetnu dvogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđena. Optuženi su oslobođeni za seksualni napada druge podnositeljice zahtjeva.

image
Georges Tron
Christophe Archambault

Dvije zaposlenice gradske vijećnice bile su potaknute slučajem u kojem je Dominique Strauss-Kahn, tada šef Međunarodnog monetarnog fonda, optužen za napad na hotelsku radnicu 2011. godine. Uhićenje Strauss-Kahna potaknulo je brojne Francuskinje da prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja što je postalo preteča globalnog pokreta #MeToo. Posljednjih mjeseci novi val optužbi za seksualno zlostavljanje žena stvorio je klimu za druge pokrete. U srpnju se počeo širiti hashtag #MusicTooFrance, potičući one koji su pretrpjeli seksualno nasilje u glazbenoj industriji da se izjasne.

Pokret je doživio još veći polet 2021. kada je u siječnju Camille Kouchner objavila knjigu "La Familia Grande (Velika obitelj)", u kojoj optužuje svog očuha Oliviera Duhamela, poznatog politologa i ustavnog stručnjaka, za seksualno zlostavljanje njezina brata blizanca kada je imao 14 godina. Knjiga je također pokrenula hashtag #MeTooInceste koji i doveo do izlaska drugih poznatih muškaraca. Krajem siječnja, #MeTooIncest je brzo praćen s#MeTooGay, u sklopu kojeg su dijeljena svjedočanstva homoseksualaca koji su prekidali šutnju o zlostavljanju koje su pretrpjeli kao mladići ili kao odrasli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:34