Nove mjere za pomoć

Dani Hrvatske komore inženjera: Hoće li građevinarstvo preživjeti javnu nabavu i rast cijena?

12 gimnazija Zagreb

Habijanec: Žalosno je da nam zakone pišu pravnici, a inženjeri su gotovo isključeni

Prije deset godina i u prošloj državi postojao je izvodni list i rizik je bio u njemu. To su tehničke, stručne stvari koje se uče na građevinskom fakultetu oko upravljanja gradilištem. Negativnim tumačenjima u nekim ministarstvima napravili su nam veliku štetu, rekao je Habijanec

Vlada je prije donijela jedan zaključak za rješavanje situacije oko javne nabave, no neke su stvari ostale sporne. Možda bi trebali imati više sluha jer bilo koja građevinska tvrtka ne može dugo podnijeti terete koje sad već neko vrijeme podnose iz poznatih okolnosti - rekla je Mirjana Čagalj, predsjednica HGK za graditeljstvo, na konferenciji "Hoće li građevinarstvo preživjeti spornu javnu nabavu i rast cijena", održanoj u sklopu 16. dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva koji se održavaju u Opatiji.

image
FLIKER/QUADRANS

NOVE MJERE

Ministar graditeljstva Ivan Paladina najavio je, pak, nove mjere za pomoć oko javne nabave i "starih" ugovora, kao nastavak zaključka Vlade iz rujna prošle godine. Zdravko Jurčec, predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza, istaknuo je da je situacija kod nas specifična jer je udjel javnog sektora veći nego privatnog, s kojim nema toliko problema jer su svjesniji situacije. Na pitanje kako država može zaštititi građevinski sektor, Drago Kamenski, predsjednik Uprave tvrtke Kamgrad, odgovorio je da odgovor ne treba tražiti daleko, nego u susjednoj Sloveniji.

- Koliko naših građevinara radi u Sloveniji, a koliko njihovih tu? Čak unutar zakonskog okvira postoji zaštita za ovako nešto - odgovorio je Kamenski.

Dodao je da njegove kolege zanima hoće li će oni koji završe projekte dok se čekaju novi zaključci Vlade imati pravo retroaktivno dobiti dodatke.

Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika, rekao je da su mnoge tvrtke u velikim problemima jer povećanje cijena nije regulirano.

- Mi smo sve podredili pravu i pravnicima, inženjeri su podređeni. Žalosno je da nam zakone pišu pravnici, inženjeri trebaju dati metodologiju, jer prije deset godina i u prošloj državi postojao je izvodni list i riziko je bio u njemu. To su tehničke, stručne stvari koje se uče na građevinskom fakultetu oko upravljanja gradilištem, menadžment. Negativnim tumačenjima u nekim ministarstvima napravili su nam veliku štetu - rekao je Habijanec i izazvao veliki pljesak okupljenih slušatelja panela.

Ovogodišnji kongres inženjera građevinarstva održao se u Opatiji, a obuhvaćao je okrugle stolove i seminare za gotovo sve specijalističke grane građevinarstva, regulative i upravljanja projektima

KONKURENCIJA

Ministar Paladina objasnio je da je problem u tome što se u pravnim pitanjima nisu međuresorno zauzeli isti stavovi, da se u drugim ministarstvima boje promjena oko javne nabave jer bi se mogle gledati u drugom kontekstu. Možda bi bilo najbolje, dodao je, da nema izmjene ugovora, nego da se to riješi drugačije.

Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, naglasila je, pak, da rast cijena materijala posljednjih godina utječe i na obnovu nakon potresa te bi trebalo održati obećanje oko revizije tablica cijena i usluga u programu mjera.

Ministar graditeljstva Ivan Paladina najavio je nove mjere za pomoć u javnoj nabavi i u vezi sa "starim" ugovorima

Razgovaralo se i o nelojalnoj konkurenciji, stranim tvrtkama i sličnom.

- Putem javnih natječaja za projektiranje i izvođenje javljaju se tvrtke koje nisu članice EU, dolaze k nama i vodit će neke od najznačajnijih gradilišta. Kažu da imaju dovoljno građevinskog materijala da sagrade čitavu Hrvatsku. Međutim, uglavnom ne govore hrvatski, ni njihovi inženjeri, i smatramo da naši inženjeri to moraju raditi. Imamo 6500 inženjera, s ostalim strukovnim komorama 15.000. Treba prilagoditi tendere, te se može - kaže Dražin Lovrec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:08