Rastući pokret

Predstavljena Nacionalna platforma za Novi europski Bauhaus Republike Hrvatske

 SWIATEK, PIOTR
Nove mjere i financiranje za povezivanje održivosti sa stilom i uključivošću

Predstavljanje Nacionalne platforme za Novi europski Bauhaus Republike Hrvatske održano je prije nekoliko dana u Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva arhitekata Zagreba. Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja lani su donijeli odluku o osnivanju Nacionalne platforme Novog europskog Bauhausa čije je operativno-stručno vođenje i koordiniranje povjereno Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske. Zadaća te platforme je okupljanje zainteresiranih sudionika koji bi umrežavanjem stvarali partnerstva i konzorcije te zajednički pripremali prijave na pozive za aktivnosti, projekte i pilot-projekte.

​​Za provedbu Novog europskog Bauhausa predviđeno je oko 85 milijuna eura. Sredstva će se osigurati iz više programa EU-a, među kojima su program Obzor Europa za istraživanje i inovacije, program LIFE za okoliš i klimatsku politiku i Europski fond za regionalni razvoj. Hrvatska, kao i ostale države članice, sredstva može povući putem natječaja koji se redovno objavljuju na stranici Europske komisije.

Poticanje rastućeg pokreta

U siječnju 2021. počela je faza zajedničkog osmišljavanja novog europskog Bauhausa kako bi se pronašla atraktivna, održiva i uključiva rješenja za naše životne prostore i pridonijelo provedbi europskog zelenog plana. U tom prvom dijelu svi su bili pozvani da se pridruže razgovoru o preispitivanju našeg suživota. Iznesena razmišljanja uključena su u današnju komunikaciju o novom europskom Bauhausu, piše na službenoj internet stranici Europske unije.

Izjave članova Kolegija:

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je:

Novi europski Bauhaus kombinacija je velike vizije europskog zelenog plana i konkretnih promjena na terenu. Riječ je o vidljivim i opipljivim promjenama koje unapređuju naš svakodnevni život u zgradama i javnim prostorima, ali i u području mode i namještaja. Cilj je novog europskog Bauhausa oblikovati novi način života, u kojem je održivost povezana s dobrim dizajnom, u kojem je potrebno manje ugljika te koji je uključiv i svima cjenovno pristupačan.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel rekla je: Povezivanjem znanosti i inovacija s umjetnošću i kulturom te primjenom cjelovitog pristupa novi europski Bauhaus ponudit će rješenja koja nisu samo održiva i inovativna, nego nam i svima poboljšavaju život svojom dostupnošću i cjenovnom pristupačnošću.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira dodala je: Novi europski Bauhaus svojim interdisciplinarnim i participativnim pristupom jača ulogu lokalnih i regionalnih zajednica, industrije, inovatora i kreativaca koji zajednički nastoje svima poboljšati kvalitetu života. Zahvaljujući kohezijskoj politici nove će se ideje pretvoriti u mjere na lokalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:55