SHOPPING PATROLA

Crnom vinu pažnju je potrebno posvetiti čak i prije posluživanja, evo kako i zašto

 Shutterstock
Ozračivanje pomaže vinu da dodatno razvije arome te da izrazi karakteristike poput jakih tanina i intenzivnog okusa zaglade

Tko se želi počastiti izvrsnim crnim vinom, zna da to nije piće koji se pije nabrzinu ni nesmotreno. Upravo suprotno. Za crno vino treba vremena, kao i prethodno planiranje jer ako u njemu želite uživati tijekom druženja, uz ručak ili večeru, uz fini steak koji ste ispekli do savršenstva ili, pak, tjesteninu u bogatom crvenom umaku, trebate ga dekantirati na vrijeme.

Ozračivanje pomaže vinu da dodatno razvije arome te da izrazi karakteristike poput jakih tanina i intenzivnog okusa zaglade. Posebno jako crno vino punog tijela može stajati čak i do sat vremena prije posluživanja, no ključno je pretočiti ga u dekanter od stakla ili keramike te razliti po njegovim stijenkama kako biste što veću površinu izložili zraku. U slučaju da je vaše crno vino bilo skladišteno na preniskoj temperaturi, dekantiranje će pomoći da se vino polako zagrije na pogodniju temperaturu prije posluživanja. Time će se osloboditi više molekula aroma.

Kod vina punijeg tijela, kao što su često crna vina, posluživanje na višim temperaturama omogućuje ublažavanje oštrih tanina koji kod ispijanja crnog vina stežu usta, ali i oslobađanje aroma. Pritom pripazite da temperatura ne bude veća od 20 stupnjeva. Imate li u podrumu i koju arhivsku etiketu, budite oprezni jer su takva vina osjetljiva i previše zraka ih može narušiti. Na kraju ne zaboravite da se kvalitetno vino ne toči do vrha čaše: ostavite li prostora, moći ćete ga s lakoćom vrtjeti u čaši i tako ga malo dodatno ozračiti, ali i omogućiti da otpusti arome koje će povećati užitak.

image

.

Shutterstock

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Dok se u klasičnim dućanima s opremom za dom uvijek mogu naći dva do tri klasična modela dekantera, oni koji svoje iskustvo uživanja u vinu žele dovesti na višu razinu, svoj dekanter bi trebali potražiti u specijaliziranim dućanima i vinotekama. Dok se jednostavniji modeli nekog od poznatih proizvođača dekantera mogu kupiti za 200-ak kuna, za prave dizajnerske poslastice potrebno je izdvojiti i po nekoliko tisuća kuna.

image

Emmezeta - dekanter

EMMEZETA
Dekanter
Cijena: 179,99 kn

Jednostavnih linija, stakleni dekanter s drškom idealan je za dekantiranje boce crnog vina.

Visina: 24.60 cm
Zapremnina: 1250 ml
www.emmezeta.com

image

Vivat Fina vina - Spiegelau dekanter

VIVAT FINA VINA
Spiegelau, Red&White 8920188 dekanter
Cijena: 435,30 kn

Atraktivni dekanter pogodan je za posluživanje crnog, ali i bijelog vina. Konveksno dno dekantera omogućuje stavljanje staklenog spremnika s ledom koji služi za dodatno hlađenje vina.

Visina: 23 cm
Zapremnina: 1000 ml
www.vivat-finavina.hr

image

Sol i papar - Zalto dekanter

SOL I PAPAR
Zalto Dekanter Mystique
Cijena: 750 kn

Jedinstveni oblik ovog dekantera s velikom površinom stakla čini ga idealnim za jaka vina punog tijela jer omogućuje vinu da diše i razvija se. Idealno i za magnum pakiranja vina.

Visina: 18,5 cm
Zapremnina: 1900 ml
www.solipapar.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 15:50