SLIJEPO KUŠANJE

Testirali smo 28 uzoraka džemova, pekmeza i namaza od šljiva i dobili neočekivanog šampiona

 Biljana Blivajs/Cropix
Proveli smo slijepo kušanje omiljenog namaza, nadjeva, dodatka kuhanim i pečenim jelima, deserta "na žlicu"...

Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu... koji je Ministarstvo poljoprivrede objavilo u Narodnim novinama u kolovozu 2019., jasno kaže što je što, pa nismo imali dvojbi.

Ako je, naime, riječ o šljivama, marmeladu isključujemo jer ona mora sadržavati samo agrume. Druga je stvar gdje smo i što smo u prošlosti kako zvali, pa je i na tegli pekmeza od marelica znalo pisati marmelada od kajsija. Sad više nema mrdanja. Dakle, da citiramo Pravilnik: "Džem je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije koji sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća, šećer i vodu". A "pekmez je proizvod odgovarajuće ugušćene konzistencije proizveden ukuhavanjem voćne pulpe i/ili voćne kaše jedne ili više vrsta voća, s ili bez dodatka šećera. Količina šećera koju je dozvoljeno dodati u pekmez iznosi najviše do 25% u odnosu na ukupnu količinu voća." Točka. Sad znamo. Mislili smo dosad da je jednostavnije: da džem nužno sadrži komadiće voća, a pekmez ih može sadržavati, ali ne mora.

image
Biljana Blivajs/Cropix

S tim propisima na umu obišli smo veće i manje trgovine i potražili džemove i pekmeze od šljiva većih i manjih proizvođača. Sakupili smo ih 29, od kojih 15 pekmeza, devet džemova, a pet je proizvoda pripadalo u ostale kategorije (namaz, kaša i sl.). Jedan smo diskvalificirali zbog sumnje u ispravnost, tako da smo ih kušali 28. Kušanje je provedeno naslijepo, žlicama i na komadiću bijelog kruha. Pakiranja su bila većinom teglice (samo jedan primjerak bio je u plastičnoj kantici), od 200 do 840 grama neto. Testirani proizvodi većinom su bili iz Hrvatske, ali nekoliko ih je bilo iz Bosne i Hecegovine, Srbije, Austrije i Italije. U jednom proizvodu zemlja podrijetla glavnog sastojka razlikuje se od zemlje podrijetla hrane, odnosno hrvatski proizvođač voće ili voćni pripravak za svoj pekmez uvozi.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Nakon kušanja, dok su nam zubi još cvokotali od šećernog udara, identificirali smo proizvode i nemalo se iznenadili: na ambalaži proizvoda koji smo proglasili najboljim na kušanju nije pisalo ni džem ni pekmez nego - kaša od šljiva. A zakleli bismo se da je džem. Ili ipak pekmez?

Doora, pekmez od šljiva

840 g
160 g voća na 100 g proizvoda
29,99 kn, Spar

Jako ljepljiv pekmez. Dosta je sladak pa se šljiva tek malo osjeti. Ima puno šećera, a to okus šljive, koja je možda i bila dobre kvalitete, baca u drugi plan. Vuče i suši usta. Nekako je industrijski.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Spar Powidl naturrein, pekmez od šljiva

450 g
350 g voća na 100 g proizvoda
15,99 kn, Spar

Izgleda crno i sjajno kao nafta. Ljepljiv je. Došao je sigurno iz neke industrije. Nema ni puno šećera, ni puno kiseline, baš je balansiran. S druge strane, doima se kao da je malo pregorio. Kušački panel bio je podijeljen, nije se svima svidjela njegova pomalo gumasta tekstura.

image
Biljana Blivajs/Cropix

UGODNO IZNENAĐENJE - NAJBOLJI GLATKI PEKMEZ

Dida Boža, pekmez od šljiva


240 g
300 g voća na 100 g proizvoda
24,99 kn, Spar

Bez dodanog šećera. Kompaktan i čvrst, dosta ukuhan. Ima jako dobru teksturu i lijepo je maziv, a nije pregust. Nema puno vidljivih komadića voća. Ima izražene kiseline, ali i doista dobar šmek. Jako je dobar, s izraženim i finim okusom šljive. Jedan dobar glatki pekmez.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Bakina tajna, domaći pekmez od šljiva

375 g
160 g voća na 100 g proizvoda
29,99 kn, Spar

Pekmez proizveden u Srbiji. Ima dobru teksturu. Osjeti se okus dosta zrele šljive, ali se ne ističe. Malo je tup i fali mu kiselosti. Sladak, možda ipak predugo kuhan.

image
Biljana Blivajs/Cropix

OPG Veselić, pekmez od šljiva

230 g
160 g voća na 100 g proizvoda
22 kn, Mrkvica

Pekmez izgleda lijepo i sjajno. Zalijepi se za nepce. Podsjeća na bombone Slatka tajna. Osjeti se šljiva, ali je dosta sladak. Ima čak i dovoljno kiseline, lijepo je napravljen, ali s previše šećera.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ultra Plus, Fruity days džem od šljiva

420 g
65 g voća na 100 g proizvoda
9,99 kn, Prehrana

Pekmez proizveden u Srbiji. Narančaste je boje i jako kompaktan. Tvrd, za rezanje nožem. Podsjeća na žele kocke. Ne osjeti se uopće šljiva, samo šećer i sredstvo za želiranje.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Stella Bio, eko džem šljiva

250 g
59 g voća na 100 g proizvoda
26,90 kn, DM

Tamnije smećkaste boje, sjaji se. Puno mu je ljepši izgled nego okus. Jako je sladak. Šećer potpuno potisne okus šljiva.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Podravka, pekmez od šljiva

350 g
160 g voća na 100 g proizvoda
17,99 kn, Spar

Jako sjajan i gladak pekmez. Dosta je sladak, kao klasični komercijalni proizvod. Vidi se po teksturi i osjeti se da je riječ o industrijskom proizvodu.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ekozona, pekmez od šljiva

315 g
89 g voća na 100 g proizvoda
19,90 kn, bio&bio

Dobro izgleda, smećkasto-crvenkaste boje. Glatke teksture. No, okus vuče na deterdžent. Podsjeća na kemijsku industriju, na neko sredstvo za čišćenje. Ne osjeća se šljiva.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Vitaminka, pekmez od šljiva

350 g
180 g voća na 100 g proizvoda
14,99 kn, Stridon

Pekmez iz Bosne i Hercegovine. Dosta je taman i gust. Čvrst i kompaktan. Sadrži čak i veće komadiće voća. Lijepo se osjeti šljiva. Nema izraženu kiselinu i jako se osjeti šećer, ali i samo voće.

image
Biljana Blivajs/Cropix

K Plus, pekmez od šljiva

860 g
165 g voća na 100 g proizvoda
21,99 kn, Konzum

Jako je taman. Dosta kompaktan, ali usto ima neku zrnatu teksturu, čini se kao da je stariji pekmez. Malo je jače kiseo, a po okusu se doima kao da je unutra još nešto osim šljive. Ima i notu ustajalosti.

image
Biljana Blivajs/Cropix

NAJBOLJA VRIJEDNOST ZA NOVAC

Regina Adriatica, šljiva ekstra namaz


400 g
130 g voća na 100 g proizvoda
19,99 kn, Plodine

Tamnije boje i čvršće teksture. Lijepe je strukture. Ima drugačiji okus, kao da su pečene šljive u pitanju. Baca čak malo i na sušene šljive. Ima i kiselina. Jako dobar, fin i zreo pekmez.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Nona, ekstra džem od šljiva

670 g
49 g voća na 100 g proizvoda.
35,99 kn, Konzum

Kompaktan i tvrd. Poput želea, također se može rezati nožem. Ima šljive u daljini, ali šećer preuzima.

image
Biljana Blivajs/Cropix

K Plus Active, šljiva džem

330 g
300 g voća na 100 g proizvoda
17,99 kn, Konzum

Izgleda kao krema od čokolade. Čini se kao industrijski proizvod. Kombinacija šećera i kiseline jako udara, a sama kiselina je agresivna i peče na jeziku. Steže usta. Ovo je neki džem za odrasle, djeca ga nikad ne bi pojela, čak ni u palačinkama.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Rigoni di Asiago Fior di frutta prugne, voćni namaz od šljiva

250 g
65 g voća na 100 g proizvoda
34,99 kn, Konzum

Smećkaste boje, vjerojatno jer su šljive ogulili ranije. Jako gladak i sjajan. Ima komadića voća. Više je tekući, a komadići su hrskavi, kao da je kraće kuhano. Nije jako sladak. Moglo bi ga se iskoristiti možda u nekom desertu.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Nona, eko džem od šljive

230 g
51 g voća na 100 g proizvoda
19,98 kn, Konzum

Crvenkaste boje, izgleda kao da je od kupine. Dosta čvrst. Ima okus po bombonima. Na početku je ugodan, ali na kraju u grlu ostane jako slatko. Doima se kao da je iz područja na kojem šljive nisu domicilno voće. Ima komadića voća, ali je jednostavno presladak.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Okusi zavičaja, pekmez od šljiva

430 g
165 g voća na 100 g proizvoda.
12,99 kn, Lidl

Tamnije boje i zrnate teksture. Dobro se osjete šljive. Jako je dobar, ima uravnoteženi šećer i kiseline. Tjera slinu u usta.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Maribel, džem od šljiva

450 g
165 g voća na 100 g proizvoda
13,99 kn, Lidl

Ovo kao da nije šljiva, ima okus poput sirupa za razrjeđivanje. Ima i komadića voća. Na tragu komercijalnog proizvoda. Ima kiselina, ali agresivno slatki okus. Nije tako loš, ali nije među boljima.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Fana, džem od šljiva

700 g
50 g voća na 100 g proizvoda
14,99 kn, Kaufland

Proizvodi se u BiH. Narančaste boje. Tvrd je, za rezanje nožem. Ima zrnato-brašnastu teksturu, a kao žele je. Izgleda kao sir od dunja. Strašno je sladak, ne osjeća se da je šljiva, više je kao neka mješavina voća.

image
Biljana Blivajs/Cropix

OPG Birač, Pet Bel pekmez od šljiva

200 g
27 kn, Mini mljekara Veronika

Bordo boje. Nema dovoljno šećera i pustila je dosta vode pa je više tekući. Kiseo i ima neobičnu trpkost. Kao da je od zelenih, nezrelih šljiva.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Šinjorina Šljiva, pekmez od šljiva

200 g
190 g šljiva u 100 g proizvoda
39,90 kn, Gligora

Crvenkaste boje. Izgled mu je bolji nego okus, ali nije tako loš. Ima dijelove kožice. Osjeti se kiselina na sredini jezika, kao da su unutra završile još malo zelene šljive. Odabir za nekoga tko pazi na to što jede.

image
Biljana Blivajs/Cropix

OPG Bogdanić, pekmez šljiva bez šećera

330 g
34 kn, Mini mljekara Veronika

Tamno smeđe boje. Čini se rijedak, kao da je razvodnjen i okusom kao da je napravljen o pokvarenih šljiva. Nije bio dobar. Tipičan primjer starog pekmeza koji postane vodenast nakon stajanja.

image
Biljana Blivajs/Cropix

OPG Sokić, pekmez od šljiva (bez šećera)

270 g
26 kn, Mini mljekara Veronika

Pekmez ima izraženu teksturu. Osjeti se da je ovo prirodni pekmez koji nema šećera i krenula je alkoholna fermentacija. Na zalasku je, za mjesec dana bi se sigurno pokvario. Ovo je pekmez za brzu potrošnju, taj je mjesec-dva dobar, ali već treći...

image
Biljana Blivajs/Cropix

Zdravo za gotovo, pekmez od šljiva

370 g
25 kn, Mini mljekara Veronika

Čvrst pekmez s izraženom, hrapavom teksturom. Ima note pečenih ili suhih šljiva. Javlja se gorčina na kraju, a ona dodatno podsjeća na suhe šljive. Nije loš, ali nije ni sjajan.

image
Biljana Blivajs/Cropix

NAJBOLJI NA KUŠANJU

Alnatura, pflaumenmus kaša od šljiva

450 g
200 g voća na 100 g proizvoda
26,90 kn, Müller

Jako lijepo izgleda na prvi pogled. Ima komadića voća, ali je i gladak. Malo stišće usta, prvo je sladak, a onda se počne razvijati kiselina. Mogli bismo ga jesti na žlicu. Najviše se osjeti prava šljiva, njezina prirodna kiselina. Bogate arome. Odličan i za palačinke i za kruh.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Aura, ekstra džem od šljiva

230 g
80 g voća na 100 g proizvoda
50 kn, Kredenca

Izrazito taman, gotovo crn. Jako je čvrst, ali nema glatku teksturu. Vuče na suhe šljive. Old school starinski, dugo kuhani pekmez. Intenzivan okus šljive, ali se na prvu ipak osjeti šećer. Vjerojatno je rađen od zrelih šljiva.

image
Biljana Blivajs/Cropix

OPG Prpić, ekstra džem od šljiva

350 g
115 g voća na 100 g proizvoda
38 kn, Mini mljekara Veronika

Crvenkaste boje, jako kompaktan. U ovom sigurno žlica stoji uspravno. Ima komadiće voća i kožica. Nema izražajan okus. Podsjeća malo na voćni čaj. Kao da je prekuhan.

image
Biljana Blivajs/Cropix

OPG Jug, voćni namaz od šljiva

314 g
89 g voća na 100 g proizvoda
24 kn, Tvornica zdrave hrane

Crvenkaste nijanse, najvjerojatnije kuhan bez kožice. Neobična okusa, čak nije ni ugodan. Okusom kao da je terpentin za uljane boje. Ostaje samo kiselina u ustima i nema okus na šljivu.

image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:36