ODA OTOKU

"Namirnice kakve vi imate na Lošinju nisam susreo ni u pariškoj kuhinji kultnog Alaina Ducassea!"

 Ustupljena Fotografija/
Lošinjska Alhambra surađuje sa chefom restorana s 2 Michelinove zvjezdice na novom gastronomskom konceptu, premijera je u petak

Hrvatski su otoci zavodljivi, nitko nam to ne može poreći. Prepuni prizora ukroćene divljine, mirisa bilja i soli, šarmantni su čak i zimi. Zato ne iznenađuje da se zaljubljenicima u naše otoke ove veljače pridružio i Christian Kuchler, švicarski chef kojemu je srce ukrao otok Lošinj već pri prvom posjetu. Kuchler, inače chef restorana Taverne zum Schäfli s dvije Michelinove zvjezdice, koji se nalazi u Wigoltingenu u Švicarskoj, srdačan je i pristupačan te se kao takav odlično snašao na Malom Lošinju, kamo je došao s jasnim ciljem: upoznati tim Boutique Hotela Alhambra smještenog u uvali Čikat i pomoći im razviti novi gastronomski koncept, koji će za nekoliko dana prvi put predstaviti hrvatskoj javnosti.

image
Ustupljena Fotografija/

S izvršnim chefom hotelskog restorana “Alfred Keller” u Alhambri Michaelom Gollenzom Christian Kuchler već mjesecima radi na novoj ponudi, a ne može se načuditi vrhunskoj kvaliteti namirnica koje imamo na raspolaganju. Budući da ga oduševljava sve što dolazi iz mora, posebnu pozornost posvetio je lokalnim namirnicama, ribi i morskim plodovima.

image
Ustupljena Fotografija/

- Nismo imali takvu kvalitetu ni kada sam radio u Parizu kod Alaina Ducassea! Ovako kvalitetnu tunu, kakva je na Lošinju, još nisam vidio. Također, otkako radim, u kuhinji nisam vidio žive škampe, a obično su i jako skupi. U Švicarskoj biste kilogram škampa platili 120 eura! Ovdje ih plaćate 20 eura, a još su i svježi - ushićeno ističe Kuchler. - Ovdje ne morate tražiti nešto posebno da biste pronašli inspiraciju, samo pogledate sastojke i nadahnuće vas pronalazi samo.

image
Ustupljena Fotografija/

Ideje za nova jela, kaže, samo naviru kad radi s vrhunskim namirnicama, pa mu tako trenutno inspiracije ne manjka.

- Želimo pronaći dobru kombinaciju tradicije i novih recepata. Kad imam priliku raditi s izvrsnim proizvodima, uglavnom sam smišljam jela. Sasvim je moguće da mi se noću ideje rode u glavi i da više ne mogu spavati. Tada zapišem svoja razmišljanja i bacim se na posao. Pitajte samo moju suprugu - srdačno se nasmijao.

image
Digitale Massarbeit/Tanja Und /

Kad je o hrvatskoj kuhinji riječ, ona mu nije bila potpuna nepoznanica.

- Jedan od naših najboljih gostiju je iz Hrvatske i kuhao je za nas pa sam imao priliku probati različita jela poput peke, ćevapčića, ajvara i tako dalje.... Zaista su mi se svidjeli ti moćni okusi - kaže.

U ovakvim projektima Kuchler ne stavlja fokus isključivo na namirnice nego i na ljude kojima je okružen.

- Važno mi je, kao, uostalom, i Michaelu Gollenzu, surađivati sa suosjećajnim i uslužnim ljudima kako bi ih motivirao i uključio. Kad radim sa svojim timom u Švicarskoj, u kuhinji nas je samo troje i imamo dva čovjeka u servisu. Kad ste tako mali, morate raditi kao obitelj. Ako nećete, nećete moći niti proizvoditi na najvišoj razini. Zato mi je vrlo važno poštovati svakog kuhara i svakog člana osoblja. Super je što u uvali Čikat imate 11 restorana, a svi su kuhari Hrvati. Svi oni znaju povijest hrvatske hrane i svi su mi mogli objasniti gdje mogu pronaći pojedine sastojke i pokazati mi tradicionalnu hrvatsku hranu. Postupak odabira pravih suradnika zahtijeva vrijeme i brigu, ali imam stvarno dobar osjećaj jer u suradnji s lokalnim proizvođačima i dobavljačima dobivamo najbolje proizvode iz regije - naglašava.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

Christian Kuchler svoj je restoran Taverne zum Schäfli prije pet godina preuzeo od svojih roditelja i sa svojim timom jednu Michelinovu zvjezdicu pretvorio u dvije, a nisu ga zaobišla ni priznanja vodiča Gault&Millau, koji je restoranu dodijelio čak 18 kulinarskih kapica. No, unatoč tim gastronomskim uspjesima, i dalje je skroman i neposredan.

- Ta su priznanja prekrasna potvrda za mene i moj mali tim i čini me jako ponosnim što svake godine postižemo svoj cilj bez ijednog ulagača. Međutim, najvažnije mi je da svojim gostima možemo ponuditi nezaboravno iskustvo, a meni kao samostalnom poduzetniku, naravno, da gosti opet dođu - zaključuje.

Taverne zum Schäfli trenutno je zatvoren uslijed situacije s covidom-19, pa je to Kuchleru omogućilo da provede vrijeme s najmilijima, ali i da se posveti drugim projektima, od kojih ga je jedan i doveo na Lošinj. - Trenutno nas financijski još podržava naša vlada. Unatoč svemu gosti nam jako nedostaju i nadamo se da će se situacija uskoro smiriti. Zbog pandemije imao sam puno vremena za svoju obitelj i mogao sam se u potpunosti koncentrirati na suradnju s Boutique Hotelom Alhambra. S Michaelom Gollenzom (executive chef), Nereom Fidalgom (sommelier), Mirom Marićem (sous chef) i Dariom Krstinićem (maître d’ hotela), volio bih pretvoriti Alhambru u novo, trendovsko i neformalno središte zbivanja najviše razine u Europi. Pritom svu svoju energiju moramo posvetiti ponudi od doručka do večere. Trenutno kreiramo doručak koji će biti poput onog kod kuće i dolazit će izravno na stol. Maître d’ će pratiti i bilježiti što obitelj voli jesti kako bi prilagodio ponudu za doručak za sljedeći dan. Težak je to posao za kuhinju i servis, ali to će činiti veliku razliku za goste jer im to daje iskustvo koje ne možete tako često pronaći u hotelima - objašnjava.

Boutique Hotel Alhambra, jedan od deset najboljih u Europi, dio je grupacije Lošinj Hotels & Villas, a jedan od aspekata kojim se Kuchler također odlučio pozabaviti pitanje je servisa koji, iako je besprijekoran, s pažljivim i profesionalnim konobarima, održava tradiciju distance prema gostima.

- Usluga u hotelima još je jako tradicionalna, sa strogim pravilima. Rekao sam maître d’ Dariju da pusti da se njegovo osoblje odmakne od ovog klasičnog sustava. Ljudi koji rade u servisu Alhambre mladi su, sretni i ljubazni. To može dati osobnost cijelom iskustvu u hotelu. Uslugu s bijelim rukavicama možete pronaći u cijelom svijetu. Michaelova i moja kuhinja nisu u skladu s tim konceptom, puno smo bliži gostima i kada izađem pred njih, nisam g. Kuchler, nego Christian. Zato smatram da našim gostima moramo pružiti nešto posebno i u vidu servisa - zaključio je.

Što su u suradnji s Kuchlerom u Alhambri pripremili, možete kušati i doživjeti već idući tjedan u sklopu programa Spring Rendezvous. Naime, za goste programa Christian Kuchler osmislio je večeru pod nazivom Mystery Dinner koja će se održati u petak 14. svibnja, kao i gurmansku večeru od pet sljedova u sklopu gala večeri Epicurean Awakening u restoranu “Alfred Keller” u subotu, 15. svibnja. Detalje ponude možete proučiti na službenoj stranici hotela Alhambra na web adresi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:19