SVJETSKO NATJECANJE

Nakon 75 godina Paška sirana predstavila novi proizvod i odmah osvojila važno priznanje

 E-zadar/
Iz Paške sirane predstavili su novi proizvod, a zatim i osvojili važno priznanje na svjetskom natjecanju

Paška sirana, najstarija na otoku Pagu, ovih je dana nagrađena velikim priznanjem. Naime, nedavno su objavljeni rezultati International cheese Award za 2021. godinu, a upravo se jedan od proizvoda Paške sirane našao na listi najboljih. Za svoj su sirni namaz Tartuf osvojili broncu u kategoriji sireva koji sadrže slane dodatke. Da bi stvar bila još bolja, u pitanju je sir koji su tek nedavno plasirali na tržište te se do sada proizvodnjom ovakve vrste sira uopće nisu bavili.

"Ovo je veliko priznanje za nas budući da se radi o jednom novitetu u paškom sirarstvu - proizvodnji sirnih namaza s kojima se prije nikada nismo bavili. Mi smo specijalizirani za proizvodnju tvrdih i polutvrdih sireva kao i ostale sirane na otoku Pagu. Sirni namazi su nešto novo u paškom sirarstvu i posebno nas veseli što su ih kupci prepoznali. Upravo zato, medalja s International Cheese Awards je jedan snažan vjetar u leđa i motivacija da budemo još bolji, ali i potvrda da radimo dobar posao", rekla nam je Martina Pernar iz Paške sirane.

image
welovecheese.club

Pojasnila je i kako su se na proizvodnju nove vrste sireva upustili u, kako kaže, za njih izrazito izazovnim vremenima te kako su proizvod razvijali dugo vremena, sve dok napokon nisu dobili sir u kojem danas i sami vole uživati. Iz želje da svojim kupcima ponude nešto novo, napravili su tako Classic sirni namaz te onaj s tartufima, a Martina dodaje i kako je u planu širenje proizvodnje linije s novim okusima i dodacima.

"Medalja s International Cheese Awards je i najljepši poklon za naš 75. jubilej kojeg slavimo ove godine", ponosno je istaknula.

Paška sirana inače je najveći proizvođač nadaleko poznatog Paškog sira. Trenutno u vlasništvu drže stado od oko 3000 ovaca, koje je ujedno i najveće skupno stado na otoku Pagu. Osim toga, kako su nam rekli, mlijeko otkupljuju i od stotinjak kooperanata, a s nekima od njih, ponosno ističu, surađuju već više od 40 godina te od dobivenog mlijeka proizvode desetak vrsti sireva. Tako je, dodaju, ova nagrada veliko priznanje za sve njih.

image
welovecheese.club

Dobro je dodati i kako je Paška sirana najpoznatija upravo zbog činjenice da su prvi proizvođač čiji se Paški sir mogao pronaći na policama dućana, a u pitanju je i prvi hrvatski sir s oznakom izvornosti zahvaljujući zaštiti čiji je nositelj Udruga proizvođača Paškog sira, koje su i sami članovi.

"Paški sir, ali i naši drugi sirevi osvojili su brojne medalje na prestižnim natjecanjima diljem svijeta i o Paškom siru pisao je i New York Times. To je ono što nas čini najponosnijima jer Paški sir za nas Pažane je puno više od hrane, dio je naše tradicije i našeg nasljeđa i nešto na što smo svi jako ponosni", rekla nam je na kraju razgovora Martina Pernar.

Sve informacije o nagrađenom proizvodu možete pronaći na službenoj web stranici.

VELIKO PRIZNANJE

International Cheese Awards jedna je od najprestižnijih svjetskih nagrada kada su u pitanju proizvođači sira i mliječnih proizvoda. Kako stoji na službenoj stranici, svake godine u sklopu ovog natjecanja organizatori zaprimaju preko 5500 prijava iz cijelog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:24