TIM SKUŠA I TIM TUNA

Lažna tuna i skuša podijelile su redakciju Dobre hrane, održali smo malo kušanje i pokrenuli pravu raspravu

Malo kušanje pretvorilo se u raspravu koja je ekipu naše male redakcije podijelila na "tim tuna" i "tim skuša"

Pri nedavnom obilasku jednog velikog zagrebačkog supermarketa, naletjeli smo na simpatična pakiranja veganske tune i skuše poljskog proizvođača Reba. Budući da padamo na dobar dizajn ambalaže, nismo si mogli pomoći, a da ih ne ubacimo u košaricu. Idućeg dana donijeli smo ih na posao, oko redakcijskog stola okupili kolege i bacili se na malo kušanje.

image
Lidija Lončarić/

Najprije smo otvorili vegansku tunu, čiji nam izgled na prvu nije obećavao puno. Više nas je podsjećala na mljevenu junetinu ili svinjetinu upakiranu u konzervu s uljem nego na tunu pa smo, pomalo skeptični, oprezno izvadili tek jednu žlicu i stavili je na krišku kruha. Među sastojcima je navedeno da se proizvodi od hidratiziranih biljnih proteina graška i boba, sadrži i suncokretovo ulje, tamari soja umak, morske alge, ocat, limunov sok, sol i začine, a okusom je, na naše iznenađenje, bila prilično neutralna i lagana te nas nije previše podsjetila na okus tune iz konzerve.

Ipak, nekoliko kušača zaključilo je da bi ovaj proizvod kupili ponovno te ga koristili u kombinaciji s umacima i salatama kao zamjenu za komadiće, primjerice, piletine ili drugih proteina. Drugi dio kušača ovaj proizvod okusom je podsjetio na raženi kruh, soju, pa čak i "nešto umjetno i plastično", a jedna od primjedbi bila je i na račun količine ulja koja nas je odmah podsjetila na proizvod koji u supermarketima inače izbjegavamo u širokom luku - komadiće ili mrvice tune u ulju.

image
Lidija Lončarić/

Veganska skuša dolazi u umaku od rajčice i proizvodi se također od hidratiziranih biljnih proteina iz boba i graška, sadrži umak od rajčice, tamari soja sos, morske age, ocat, limunov sok i sol. Teksturom u puno većoj mjeri podsjeća na ribu nego ranije spomenuta tuna, ali se dijelu kušača okusom uopće nije svidjela. Tek jedna osoba rekla je kako bi radije ponovno kupila vegansku skušu u umaku od rajčice nego ranije kušanu tunu. U usporedbi s pravom ribom, neutralnijeg je okusa i hrskavija, ali je umak u kojem se nalazi prilično vjerna kopija onih koje nalazimo u konzervama s pravom skušom pa nas je, rekli bismo, u najvećoj mjeri baš to podsjetilo na original.

image
Lidija Lončarić/

Osim što ne sadrže proizvode životinjskog podrijetla, oba proizvoda su i bezglutenska te sadrže oznaku organskog podrijetla. Cijena po konzervi od 150 i 160 grama baš i nije mala te će vas ova veganska riba u Super Konzumu koštati čak 4,29 eura, dok je u bio&bio trgovinama trenutno možete nabaviti po cijeni od 3,43 eura.

Na kraju kratke rasprave zaključili smo da, ako izbjegavate proizvode životinjskog podrijetla, ali vam nedostaje okus ribe, ovi proizvodi vjerojatno neće biti dobro ulaganje i neće vas zadovoljiti. Ako, pak, samo tražite jela biljnog podrijetla kojima brzo i jednostavno možete popuniti tortilju ili sendvič, sumnje stavite po strani i dajte im priliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:53