INTERVJU

Istarski prehrambeni div imao je godinu za pamćenje, posebno su ponosni na svjetska odličja za sireve

 Ustupljena Fotografija/
Priča Agrolagune počinje još davne 1963. godine, a danas su jedna od najdugovječnijih kompanija u Istri. S izvršnom direktoricom Nerinom Zec razgovarali smo o ovogodišnjim uspjesima i rezultatima, ali i planovima za budućnost

Agrolaguna je danas jedna od najsnažnijih i najdugovječnijih kompanija u Istri, a bavi se proizvodnjom vina, ekstra djevičanskih maslinovih ulja i sireva. Njihova priča počinje još davne 1963. godine okupljanjem poljoprivrednih zadruga s područja Poreštine kad su im osnovne djelatnosti bile uzgoj grožđa, lješnjaka, ratarskih kultura, proizvodnja vina i sira te ovčarstvo. Do današnjih dana zadržali su veći dio djelatnosti pa i sada veliku pažnju posvećuju vlastitoj farmi ovaca i uzgoju ratarskih kultura kako bi zaokružili cijeli ciklus proizvodnje jednog vrhunskog proizvoda.

Agrolaguna danas proizvodi doista impresivne količine dobara i djeluje kao dio Fortenova grupe. Godišnje na tržište isporučuju oko 4 milijuna litara vina, 180 tona ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 300 tona tvrdog sira što na domaćem što na stranom tržištu. Spomenuti proizvodi prepoznati su i od strane struke pa već godinama osvajaju najsjajnija odličja na svjetskim natjecanjima. U fokusu im je prenijeti tradiciju istarskog podneblja i zapakirati ga u vrhunske proizvode koji su danas dio uspješnih brendova vina Festigia, vina Laguna, Ol Istria ekstra djevičanskog maslinovog ulja i Istarskih sireva Špin. Njihova misija je tradiciju osvježiti s daškom suvremenosti što potrošači i prepoznaju te se nerijetko vraćaju u svoje domove upravo s prethodno istaknutim proizvodima kako bi svojim najmilijima dočarali kraj koji su posjetili. Popričali smo s Nerinom Zec, izvršnom direktoricom Agrolagune o budućnosti ove tvrtke.

image
Ustupljena Fotografija/

Koji su poslovni ciljevi i strategija Agrolagune?

Početkom 2022. godine postali smo dio Grupe pića Fortenova grupe što nam je dalo dodatan zamah u prodaji, značajan rast volumena u HoReCa kanalu. To je posebno vidljivo u kategoriji vina koja je u horeca kanalu zabiljezila rast od gotovo 10 %. Bilo je izazovno uskladiti rast cijena inputa u proizvodnji, no uspjeli smo napraviti ravnotežu kroz strukturu prodaje i u ostala dva segmenta ulja i sireva. Vjerujem da ćemo ostvariti dobar poslovni rezultat za 2022. godinu. Što se investicijskog ciklusa tiče započeli smo s realizacijom nekoliko važnih projekata. Tu bih izdvojila pripremu sustava navodnjavanja na 50% površina pod maslinama, automatizaciju paletiranja robe, modernizaciju mehanizacije te rekonstrukciju prostora stare kotlovnice u moderan prodajni prostor i kušaonu naših proizvoda. Ovi projekti vrlo su motivirajući, kako menadžerskom timu tako i svim našim djelatnicima. U nadolazećem razdoblju radit ćemo i na implementaciji novih tehnologija u proizvodnji, maksimalnoj iskoristivosti vlastitih resursa u projektima održive poljoprivredne proizvodnje i prerade, kvalitetnije se povezati s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam te drugim institucijama kako bismo što kvalitetnije odgovorili na klimatske promjene i bili predvodnici vala održivog razvoja.

Vrhunska vina Festigia ponovo su potvrdila svoju kvalitetu osvojivši zlatne medalje na enološkom natjecanju u Italiji. O kojim vinima je riječ?

Cabernet Sauvignon Festigia 2018 i Castello Festigia 2020 osvojila su zlato na jednom od najprestižnijih europskih enoloških natjecanja Emozioni dal Mondo održanom u Bergamu. Vino Merlot Festigia 2018 osvojilo je titulu najboljeg hrvatskog vina po ocjeni novinara. Posebno smo ponosni da je uz osvojenu Great Gold medalju, vino Cabernet Sauvignon Festigia osvojilo najveći broj bodova na ocjenjivanju.

image

Ustupljena fotografija

Ipak, najveće zadovoljstvo pruža nam višegodišnji kontinuitet osvajanja nagrada na spomenutom natjecanju. Nagrade su potvrda vrhunske kvalitete vina koju proizvodimo u Istri i nose dodatni kredibilitet našoj vinskoj priči. Veliki je uspjeh izdvojiti se unutar konkurencije vrhunskih vina iz 21 zemlje svijeta, ali kada spojite vrsne profesionalce, iskustvo, entuzijazam i vrhunsku sirovinu odlični rezultati ne mogu izostati.

Nedavno ste sudjelovali na dva prestižna svjetska natjecanja s istarskim sirevima Špin. Možete li nam više reći o tim natjecanjima i nagrađenim proizvodima?

Možemo se pohvaliti da je naš Istarski sir Špin najbolji sir na svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na prestižnom natjecanju International cheese & dairy awards u Velikoj Britaniji. Osim ovčjeg sira, u svojim su kategorijama briljirali i Istarski miješani sir Špin u orahovom lišću i Istarski kravlji sir Špin s tartufima s osvojenom srebrnom i brončanom medaljom. Na svjetskom natjecanju World cheese awards u Walesu zlatnim odličjem ovjenčani su Istarski miješani sir Špin i Istarski ovčji sir Špin.

image
Ustupljena Fotografija/

Ove nagrade su nam još draže jer je riječ o našim najprodavanijim sirevima, dostupnim u nacionalnoj prodajnoj mreži. Kontinuirana brojna priznanja naših sireva, nagrada su za izniman trud i rad cijelog tima sirane Špin. Sireve Špin proizvodimo isključivo od domaćeg, svježeg mlijeka čiju kvalitetu kontinuirano nadzire tim naših stručnjaka. U fokusu je tradicionalni način proizvodnje što znači da mlijeku ne oduzimamo masnoću i ne radimo korekcije aditivima. Naši sirevi su uvijek jedinstvenog i prepoznatljivog okusa. Glavno pravilo u proizvodnji je uvažavanje izvornosti, a tehnologija i moderna znanja samo nam olakšavaju proces proizvodnje.

Maslinovo ulje Ol Istria još je jedan Agrolagunin proizvod koji često dobiva priznanja za kvalitetu. Koji su godišnji kapaciteti proizvodnje ulja?

Agrolaguna godišnje proizvodi u prosjeku oko 180 tona ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Proizvodimo isključivo ekstra djevičanska maslinova ulja iznimne kvalitete što također potvrđuju brojne nagrade. Kvalitetu istarskih maslinovih ulja prepoznala je i talijanska „biblija“ ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei koja je po sedmi put za redom proglasila Istru najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Brend Ol Istria nosi certifikat kontrolirane oznake izvornosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ZOI Istra, što podrazumijeva strogu kontrolu isključivo istarskog podrijetla ploda maslina, samo odabranih sorti, prerađeno u kratkom roku na maksimalnoj temperaturi od 27°C, te čuvano u kontroliranim uvjetima temperature i interne atmosfere. Započetim projektom navodnjavanja maslinika osigurat ćemo još bolju kvalitetu i veće prinose. Na površini od 230 hektara koje se nalaze uz more imamo 68.000 stabala maslina. Imamo i vlastitu uljaru za preradu maslina te nadziremo cijeli proces proizvodnje ulja.

Istaknuli ste projekt nove kušaone. Što očekujete od te investicije?

Projektom nove moderne kušaone priključit ćemo se iskorištavanju turističkog potencijala eno-gastro turizma. Investicija nije mala, ali upravo takva investicija nam je nedostajala kako bismo zaokružili cijelu priču i na nama svojstven način prezentirali naše proizvode.

image

Ustupljena fotografija

Veseli nas što ćemo goste i potrošače moći provesti kroz cjelokupno iskustvo stvaranja naših vrhunskih proizvoda. Plan nam je u kušaoni organizirati tematske večeri, edukacije o vinu, ulju i siru kako bismo potrošačima približili naše vrijednosti i misao vodilju u stvaranju proizvoda iznimne kvalitete, isključivo od domaćih sirovina. Nažalost, svjesni smo needuciranosti tržišta u prepoznavanju kvalitete proizvoda pa nam je ovo dobra prilika kako bismo pozitivno utjecali na educiranost i promjenu potrošačkih navika.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Agrolagunom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:01