VRATILO SE SUNCE

Imamo recepte za više od 20 proljetnih jela, ove namirnice u travnju ne želite propustiti

 Marko Miscevic/cropix/
Proljeće u vrtove i tržnice napokon donosi šarenilo koje smo toliko dugo čekali, odmah smo se bacili na sastavljanje sezonskog menija

Sunce je napokon izašlo i u vrtove i na tržnice vraća se sezonsko šarenilo. Prolazeći klupama tako ćete naići na svima omiljene šparoge, matovilac, rukolu, špinat, mladi luk i rotkvice, a zaputite li se u šumu, mogao bi vas iznenaditi intenzivan miris nezaobilaznog medvjeđeg luka. Ovog mjeseca veselimo se i grašku za bogata variva i kakav dobar rizi bizi, a ponegdje već možemo naići i na jagode koje polako preuzimaju glavnu ulogu kada su u pitanju deserti. Uz jagode, u travnju nas posebno veseli i svestrana rabarbara koju jedva čekamo upakirati u osvježavajuće proljetne deserte.

Šparoge

Kraljice ranog proljeća, svestrane šparoge obožavamo na nebrojeno mnogo načina. Za doručak ih pakiramo u bogatu fritaju, za ručak kombiniramo u juhama, s tjesteninom i kremastom rižotu, a obožavamo je i u slasnim pitama. Dobra je ideja i kratko ih blanširati pa baciti na salatu, a odlične će biti i kao prilog, omotane slaninom i pečene u pećnici, na grill tavi ili roštilju.

FRITAJA SA ŠPAROGAMA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

ŠPAROGE S PLJUKANCIMA I MESNIM OKRUGLICAMA

image
Marko Miscevic/cropix/

JUHA OD ŠPAROGA I ŠPINATA

image
Marko Miscevic/cropix/

TART OD ŠPAROGA I ŠPEKA

image
Marko Miscevic/cropix/

Rukola

Osim u salatama i kao dodatak slasnim sendvičima, od rukole možete napraviti bogati pesto ili pak je kombinirati s toplom tjesteninom po izboru. Dobro se slaže s ribom i mesom pa može poslužiti i kao prilog uz, primjerice, kuhani krumpir, a bit će i dobar dodatak hrskavim ribljim tacosima.

RIBLJI TACOSI

image
Marko Miscevic/cropix/

PLJUKANCI S RAKOVICOM I RUKOLOM

image
Mario Kucera

Mladi luk i rotkvice

Vrijeme mladog luka i rotkvica uvijek je nekako rezervirano za razdoblje oko Uskrsa, no osim uz šunku i kobasice, pripremiti ih možete i na druge, nešto inovativnije načine. Ovog proljeća tako razmislite o kremastoj kajgani ili raskošnim proljetnim lazanjama, a pripremate li roštilj, umak s mladim lukom i rotkvicama bit će odlična ideja uz sočni odrezak.

KAJGANA S MLADIM LUKOM I ROTKVICAMA

image
Berislava Picek/Cropix

UMAK S MLADIM LUKOM I ROTKVICAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

PROLJETNE LAZANJE

image

povrtne lazanje

Medvjeđi luk ili srijemuš

Sezonu medvjeđeg luka svake godine obilježavamo pripremom pesta od kojeg zatim nastaju najukusnije bruskete ili pak brza tjestenina usred tjedna. Osim toga, medvjeđi luk volimo i u kremastim juhama, ali i u kombinacijama s bogatim mesnim jelima.

PESTO OD MEDVJEĐEG LUKA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

JUHA OD MEDVJEĐEG LUKA

image
Privatna Arhiva/

KOTLETI S MEDVJEĐIM LUKOM

image
Mario Kucera/

Grašak

Slatkasti grašak na redu je krajem travnja, no mi smo već krenuli maštati o rizi biziju uz omiljene pohance i brzim umacima koji se slažu uz baš sve. Prva na listi za pripremu svakako nam je salata od graška i šunke, a zatim na red dolaze špageti, genijalni gnudi te grašak u nepogrešivoj kombinaciji s mentom.

SALATA OD GRAŠKA I ŠUNKE

image
Marko Miscevic/Cropix

ŠPAGETI S GRAŠKOM

image
Marko Miscevic/cropix/

GNUDI OD KRAVLJE SKUTE S UMAKOM OD GRAŠKA

image
Berislava Picek/Cropix/

PURETINA S KADULJOM I GRAŠAK S MENTOM

image
Mario Kucera

Jagode

Slastice od jagoda jednostavno obožavamo pa tako jedva čekamo da se krajem mjeseca pojave i one domaće. Ovog ćemo ih proljeća svakako upakirati u jednostavan biskvit, okušat ćemo se i u pripremi francuskih klasika, ali i posegnuti za kojim neobičnim receptom kao što je onaj za hladnu, osvježavajuću juhu.

JEDNOSTAVAN BISKVIT S JAGODAMA

image
Marko Miščević/cropix/

MILLE FEUILLE S JAGODAMA

image
Marko Miščević/

EKLERI S KREMOM OD ČOKOLADE I JAGODAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

HLADNA JUHA S JAGODAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

Rabarbara

Kiselkasta rabarbara idealna je za pripremu džemova i preljeva, odlično se snalazi i u ledenim desertima poput sladoleda ili semifredda, a dobra ideja bit će i spojiti je s jagodama u slasnoj proljetnoj piti.

PITA OD RABARBARE

image
Istock/

SEMIFREDDO OD RABARBARE

image
iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:16