NEZAUSTAVLJIVI

Hrvatski Submarine ima novog vlasnika, od ulagača prikupljeno više od 59 milijuna eura

 Sandro Sklepić/
Najveći lanac craft burger restorana u ovom dijelu Europe ponovno zaključuje godinu s iznimnim rezultatima

Tvrtka Yellow Submarine d.o.o. koja stoji iza najvećeg hrvatskog lanca craft burgera dobila je novog vlasnika i većinski udio sad ima Fond Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth koji je od ulagača prikupio više od 59 milijuna eura, a kroz program CROGIP podržali su ga Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) investirajući 49,99 posto ukupnog kapitala fonda. Nakon više investicija usmjerenih na IT i izdavaštvo, ovo je prvi iskorak fonda u ugostiteljstvo.

image
Marko Todorov/

Pregledali smo njihove podatke o poslovanju i doista su zapanjujući u pozitivnom smislu; 2021. godinu završili su s ukupnim prihodima koji su premašili 75 milijuna kuna, 2020. koja je bila nevjerojatno izazovna i neizvjesna zbog potresa i epidemije koronavirusa završili su s prihodima iznad 44 milijuna kuna što je opet 10 milijuna više nego godine ranije.

image
Ustupljena Fotografija/

Podsjetimo da je Yellow Submarine d.o.o. jedina hrvatska netehnološka tvrtka koja se 2020. godine našla na popisu 1000 najbrže rastućih kompanija Financial Timesa. U 2022. godini kompanija će ostvariti prihod od 94,3 milijuna kuna. Submarine je od jednog restorana u Zagrebu otvorenog 2014. godine narastao do lanca od 16 restorana diljem Hrvatske. Jedini je hrvatski brend burgera uvršten na kartu 50 najboljih burgera svijeta na temelju istraživanja britanskog turističkog portala Big7 Travel.

image
Ustupljena Fotografija/

„Iznimno sam zadovoljan prilikom za ulaganje u brzorastući i kvalitetan brend poput Submarinea. Prosperus Growth se od početa rada pozicionira kao fond koji investira u kompanije s izrazitim potencijalom regionalnog i globalnog rasta, a u tom kontekstu promatramo i Submarine. Želja nam je kao suvlasnik ovog brenda doprinijeti njegovom daljnjem razvoj i još snažnijem prisustvu u segmentu premium burgera“, izjavio je povodom zatvaranja transakcije Tomislav Tičić, član Uprave Prosperus-Investa, društva koje upravlja fondom Prosperus Growth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:35