Gastronomski užitak

Masline, sir, med, smokve, janjetina... obožavamo ovu popularnu kuhinju! Neka se nađe i na vašem stolu

Grčka kuhinja kojoj nitko ne može odoljeti
 /Lidl
Jedna od najpopularnijih, ali i najzdravijih svjetskih kuhinja neka se nađe i na vašem stolu

Grčka, kraljica Mediterana, poznata je po svojim prirodnim ljepotama, povijesti koja je formirala svijet, ali i bogatoj mitologiji i božanstvima koja su prvenstveno cijenila ukusnu hranu i vina. Povijest se promijenila, božanstva su postala mitovi, ali grčka kuhinja i danas je duboko povezana s jelima iz doba starih Grka.

image
Jela iz doba starih Grka
/Lidl

Namirnice specifične za ovaj tip kuhinje su masline, smokve i med te raznovrsni ovčji i kozji sirevi. Meso je također neizostavni dio grčkih jelovnika, posebice janjetina, a s obzirom na to da je Grčka zemlja s jednom od najdužih obala na svijetu i čak 1400 otoka, ne iznenađuje bogata ponuda ribom i morskom hranom. Spajanje tradicionalne kuhinje i modernih elemenata omogućavaju poigravanje s namirnicama, stoga vam donosimo jedan klasični grčki dnevni meni uz kojeg ćete uživati baš poput Zeusa! Lidl se pobrinuo da si i sami možete pripremiti vrhunsku grčku gastronomsku avanturu u vlastitom domu, a proizvode pronađite u Lidl trgovinama od ponedjeljka, 31. svibnja!

image
Grčko piće Ouzo
/Lidl

Ako želite u vlastitom domu pripremiti tipičnu atmosferu grčke večere, svakako trebate započeti s aperitivom. Ouzo je jedno od najpopularnijih nacionalnih pića, a prvi puta se u Grčkoj javlja još u 14. stoljeću. Ovaj aperitiv nastao je miješanjem tradicionalne rakije i ulja anisa, a može sadržavati i mirodije poput korijandra, karanfila, cimeta i mente. Potpuno proziran Ouzo potrebno je pomiješati s malo vode ili leda kako bi poprimilo svoju specifičnu mliječno bijelu boju. Iznimno osvježavajućeg okusa, najčešće se poslužuje u kombinaciji s malo feta sira i komadićem kruha ili uz konkretno predjelo.

image
Svjetski prepoznatljivi tzatziki
/Lidl

Grčko predjelo nezamislivo je bez tzatzikija, a on se nerijetko kombinira i uz glavna jela. U pitanju je umak od mekog jogurta s dodatkom češnjaka i krastavaca, kopra i soka od limuna. Idealan za vruće dane, osvježavajući tzatziki se poslužuje uz malo maslina koje su također svojevrsni simbol Grčke. Još jedno od tradicionalnih predjela jest i kefalotyri, polutvrdi sir koji se dobiva kombiniranjem ovčjeg i kozjeg mlijeka.

image
Tradicionalni kefalotyri na pečenim patliđanima
/Lidl

Zahvaljujući svojoj teksturi i okusu, može se jesti sirov, ali poseban specijalitet jest pečen zasebno uz dodatak začina ili na komadićima povrća, poput primjerice patlidžana. Sve što treba jest narezati patlidžan na tanje kriške, staviti na njega kefalotyri i zatim peći 15 minuta na jačini od 140 stupnjeva celzijevih. Uz tzatziki kao dodatak i malo maslinovog ulja, vaše predjelo je spremno i vrijeme je za glavno jelo!

image
Neodoljivi souvlaki na lepinji
/Lidl

Ako ste čitali Homerovu Ilijadu, onda vam je poznato kako se jelo souvlaki pojavilo već u to doba. U pitanju je mesni ražnjić koji se tada radio od ovčetine ili kozletine, ali danas dolazi u varijacijama i sa svinjetinom i piletinom. Meso se marinira u umaku od limunovog soka, maslinovog ulja, origana, soli i papra te se stavlja na drvene štapiće kao ražnjić i zatim priprema na roštilju ili tavi. Može se poslužiti uz lepinju, ali jednako dobro paše uz pržene krumpiriće te rižu, uz neizostavni tzatziki kao umak.

image
Šarena grčka salata
/Lidl

Grčki slijed jela naprosto je nezamisliv bez njihove salate koja se može jesti kao dodatak uz glavno jelo ili kao zaseban obrok. Naravno, riječ je o grčkoj salati koja se radi od rajčice, svježih krastavaca, paprike, maslinovog ulja i maslina uz malo limunova soka i luka. Naravno, prema vlastitim željama može se dodati i drugo sezonsko povrće, ali posebnost salati daje feta, polutvrdi sir od ovčjeg i kozjeg mlijeka koji pruža idealan balans slanoće.

image
Grčka baklava uvijek dobro ide iz šalicu jake crne kave
/Lidl

S obzirom na to da su jela lagana i lako probavljiva, Grci vole završiti svoje večere uz kvalitetnu dozu slatkoga. Jedan od najpopularnijih deserata je Grčka baklava, kolač punjen smjesom od oraha koji je čitav natopljen u sirupu od rastopljenog šećera. Tradicionalno se u Grčkoj uz baklavu pije jaka crna Grčka kava, a večera se nastavlja u druženju s najmilijima i dobrom provodu.

Zato ne čekajte ni tren, nego krenite u Lidl po svoje namirnice i uživajte u savršenoj grčkoj večeri!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56