Davos

Što će u idućih 50 godina postati važnije od nafte? Globalnom politikom dominirat će ova stvar

‘Globalnom politikom dominirat će dostupnost, trgovina i ulaganje u mikročipove sljedećih nekoliko desetljeća‘, kaže šef Intela

Proizvodnja automobila

 Profimedia

Globalnom politikom dominirat će dostupnost, trgovina i ulaganje u mikročipove sljedećih nekoliko desetljeća, izjavio je u utorak za CNN izvršni direktor Intela Pat Gelsinger.

Položaj "naftnih rezervi definirao je geopolitiku u posljednjih pet desetljeća", rekao je Gelsinger u intervjuu s CNN-ovom Julijom Chatterley na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

"Za sljedećih 5 desetljeća važnije je gdje su tehnološki lanci opskrbe i gdje se proizvode poluvodiči".

image

Pat Gelsinger

Profimedia

Gelsinger je rekao da je ulaganje tvrtke u nove proizvodne pogone u Sjedinjenim Državama, Europi i drugdje važno ne samo za budućnost tvrtke, već i za "globalizaciju najkritičnijeg resursa za budućnost svijeta". "Potreban nam je ovaj geografski uravnotežen, otporan lanac opskrbe", kaže.

Intel (INTC) je prošle godine rekao da će uložiti 20 milijardi dolara u izgradnju dva nova pogona za proizvodnju čipova u SAD-u, kao i do 90 milijardi dolara u nove europske tvornice, s ciljem ponovnog utvrđivanja svoje pozicije lidera u industriji poluvodiča.

Problemi u opskrbnom lancu čipova posljednjih su godina uzrokovali nestašice i kašnjenja u isporuci svega, od stolnih računala i iPhonea do automobila.

image

Proizvodnja automobila

Profimedia

"Ako smo jednu stvar naučili iz Covid krize i ovog višegodišnjeg putovanja na kojem smo bili, to je da nam je potrebna otpornost u našim opskrbnim lancima", rekao je Gelsinger, dodajući da su Intelova ulaganja u proizvodnju usmjerena na "izjednačavanje svih uvjeta kako bi se mogle donijeti dobre investicijske odluke".

image

Automobilski poluvodiči

Profimedia

Američki zakon usvojen prošle godine za poticanje domaće proizvodnje čipova trebao bi pomoći.

Zakon o CHIPS-u i znanosti uložit će više od 200 milijardi dolara kako bi se tvrtkama pomoglo u razvoju domaće proizvodnje čipova i istraživanja u SAD-u.

Sada, rekao je Gelsinger, Intel i drugi proizvođači čipova samo čekaju da se sredstva iz zakona rasprše, nakon što je predsjednik Joe Biden prošle godine naredio upravnom odboru koji uključuje ministricu trgovine Ginu Raimondo da odredi kako provesti zakon i rasporediti sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:29