AKTUALNO

Globalna nestašica auto čipova mogla bi se smanjiti: ‘Izvješće sugerira da potražnja opada‘

Potražnja za čipovima opada jednako brzo kao kada je pandemija koronavirusa natjerala mnoge ljude da rade i uče online

Proizvodnja automobila

 Profimedia

"Globalna nestašica računalnih čipova možda se smanjuje", zaključak je izvješća Reutersa utemeljen na činjenici da potražnja za čipovima opada jednako brzo kao što je porasla prije dvije godine kada je pandemija koronavirusa natjerala mnoge ljude da rade i uče online.

To je uzrokovalo eksplozivnu potražnju za prijenosnim računalima i pametnim telefonima, što je usisalo ponudu čipova i ostavilo premalo za proizvođače automobila u ključnom trenutku kada automobili sve više postaju poput računala na kotačima.

image

Automobilski čipovi

Profimedia

Citirajući izvješće Reutersa, Autoblog kaže da proizvođači čipova Micron i AMD kažu da rastuća inflacija usporava gospodarstva diljem svijeta što zauzvrat dovodi do smanjenja potražnje za prijenosnim računalima i pametnim telefonima. Ranjit Atwal, viši direktor i analitičar u Gartneru, rekao je da će pad prodaje pametnih telefona i osobnih računala rezultirati smanjenjem nestašice čipova ove godine.

Atwal, koji je očekivao da će se potražnja i ponuda čipova izjednačiti sljedeće godine, predviđa da će se taj ciklus pomaknuti do ove godine. Rekao je da se ne očekuje da će pad tržišta pametnih telefona biti nadoknađen porastom potražnje za čipovima od strane proizvođača automobila.

image

Proizvodnja automobila

Oliver Berg/AFP

Micron Technology, proizvođač memorijskih čipova, u četvrtak je prognozirao mnogo lošije prihode od očekivanih za tekuće tromjesečje i rekao da je tržište "znatno oslabilo u vrlo kratkom vremenskom razdoblju". Prodaja pametnih telefona pala je 30% u Kini do sada ove godine.

TSMC, najveći ugovorni proizvođač čipova na svijetu, vidio je da njegovi glavni klijenti smanjuju narudžbe čipova do kraja 2022. Samsung Electronics, svjetski lider u memorijskim čipovima, privremeno je zaustavio nove narudžbe za nabavu i zatražio od nekih dobavljača da odgode ili smanje isporuke komponenti za nekoliko tjedana, rekao je Nikkei prošli mjesec.

image

Top 10 najviše pogođenih modela nestašicom čipova

AutoForecast Solutions

"Mislim da je opseg promjene definitivno bio veći nego što je itko očekivao u ekosustavu", rekao je u četvrtak glavni poslovni direktor Microna, Sumit Sadana. Osim toga, inflacija je pogodila mnoge zemlje, uključujući i SAD, što je povećalo rizik od recesije i dovelo do smanjenja radnih mjesta i stezanja proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:58