TRANSFER STOLJEĆA

Francuzi odlaze iz Rusije: Renault prodao AvtoVAZ domaćem znanstvenom institutu za 10 lipa!

Prema Reutersu, NAMI će kupiti Renaultov 68 posto udjela za simboličnu 1 rublju, koja od danas vrijedi nešto manje od 10 lipa

Tvornica Lada, Avtovaz

 Profimedia

Renault želi prenijeti svoj udio u AvtoVAZ-u, proizvođaču Lade, na rusko istraživačko postrojenje za automobile NAMI, rekao je francuski proizvođač automobila u srijedu. Prema Reutersu, NAMI će kupiti Renaultov 68 posto udjela za simboličnu 1 rublju, koja od danas vrijedi nešto manje od 10 hrvatskih lipa.

Ruska institucija osnovana je prije više od jednog stoljeća i vodeća je znanstvena organizacija u zemlji u području razvoja automobilske industrije.

U prošlosti, NAMI je bio odgovoran za projektiranje i izradu više modela automobila, ali možda najznačajniji za limuzinu Aurus Senat predsjednika Vladimira Putina.

image

Renault Arkana

Renault Group

Transfer je jedan od najnovijih primjera ruskih institucija koje su otkupile zapadne tvrtke za novčiće, usred masovnog egzodusa s tržišta. O dogovoru su prve izvijestile ruske novinske agencije pozivajući se na ministra trgovine Denisa Manturova.

Renault će i dalje imati priliku ponovno kupiti AvtoVAZ u roku od pet ili šest godina ako želi, ali po znatno većoj cijeni od jedne rublje prema ministru trgovine.

image

Lada XRay Cross

Renault Group

“Ako u tom razdoblju budemo ulagali, onda će se to uzeti u obzir kada je u pitanju trošak. Ovdje neće biti poklona”, rekao je Manturov. Osim prijenosa udjela, tvornica Renault u Moskvi koja proizvodi automobile također će biti prodana vladi glavnog grada.

Više od 750 tvrtki najavilo je obustavu poslovanja u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu 24. veljače, što je dovelo do toga da je zemlja potencijalno vratila imovinu vrijednu milijarde dolara.

image

Lada Vesta SW Cross

Renault Group

Renaultov udio u AvtoVAZ-u započeo je 2008. s početnim udjelom od 25%, vrijednim više od milijardu dolara.

Marka je postupno povećavala svoj udio u ruskom proizvođaču automobila sve dok nije u potpunosti konsolidirana u svojoj bilanci 2017. S tako velikim udjelom, Renault je zapadnjačka marka najizloženija Rusiji, a nedavno je najavio da će obustaviti svoje poslovanje u zemlji zbog pritiska vlada, ali i javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:27