Globalizacija

Znak dobre volje Kim Jong Una: Uskoro prvi McDonald's u Sjevernoj Koreji?

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

3.6.2018. u 15:52

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

3.6.2018. u 15:52

Kao znak dobre volje prema SAD-u, predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong Un mogao di dopustiti ulazak McDonald'sa u zemlju, navodi The Washington Post. Naznake takve mogućnost, "kada tenzije popuste" još je u travnju dao savjetnik Sjeverne Koreje, Chung-in Moon. Na McDonald’s se već dugo gleda kao na simbol zapadne kulture i kapitalizma, posebno u komunističkim zemljama.

- Ovo se dogodilo u brojnim i različitim komunističkim zemljama. Jednom kada ostvare drugačiji kontakt sa Zapadom, njihov pogled se mijenja, a to obično počinje s McDonald’som ili Coca-Colom, rakao je Jenny Town, istraživač u Stimson centru. Od svog osnivanja, navodi The Washington Post, McDonald’s nije bio samo restoran brze hrane, već i snažan simbol globalizacije. Trenutačno posluje u 120 zemalja i ima 37.241 restoran koji su nalik jedan drugom.

Za Kim Jong Una se vjeruje da voli burgere: kako su 2011. godine izvijestile južnokorejske novine, za njega su redovito stizali McDonald'sovi proizvodi zrakoplovom iz Kine. A veliki ljubitelj brze hrane je i američki predsjednik Donald Trump. Pozivajući se na NBC, tekst navodi kako se Kim nada da će franšiza McDonald'sa biti otvorena u Pyongyangu dijelom kako bi osigurao tu vrstu hrane za buduće bilateralne konferencije. No, Kayla Orta, analitičarka u Wilson Centru navodi kako ne može zamisliti da će sto dogoditi.

-Vrlo vjerojatno američki tip restorana brze hrane u Sjevernoj Koreji ćemo vidjeti kao trijumf kulturne diplomacije. Ali još smo daleko od toga dana, kazala je.