Barel na 82 dolara

Zloguke prognoze: Ako cijena barela nafte dosegne 100 dolara, slijedi nam nova kriza

Zbog fiksne ponude, jake potražnje i pada zaliha cijene nafte mogle bi ići preko 90 dolara
Naftna platforma Corpus Christi u Meksičkom zaljevu
 Profimedia, First Light

Prvi put u posljednje četiri godine barel sirove nafte na svjetskom je tržištu danas dosegao cijenu od 82 dolara. Za analitičare tržišta koji su svoja razmišljanja podijelili s uglednim britanskim dnevnikom Guardianom, najnoviji rast cijene nafte mogući je početak povratka na razine od 90 dolara pa i do rekordnih 100 dolara za barel, a posljedično i u globalnu ekonomsku krizu kakva je buknula 2008. i 2009. godine.

- Zbog fiksne ponude, jake potražnje, pada zaliha i nedovoljnih rezervnih kapaciteta, cijene barela nafte mogle bi do kraja godine ići na razine od preko 90 dolara – prenosi Guardian procjene fonda Ashburton Global Energy. Zatim list dodaje još smjelije procjene financijaša Mitsubishi UFJ Grupe o pritisku na cijene nafte koji bi iste doveo na razinu od 100 dolara za barel.

- Vidimo materijalne kratkoročne rizike koji bi doveli do cijene sirove nafte od 100 dolara za barel s pripadajućim štetnim posljedicama na globalni ekonomski rast uz povećanje inflacije – navode u Mitsubishi UFJ Grupi. Tu je, podsjeća Guardian, i procjena bankarske kuće Barclays o izgledima za daljnji rast cijena nafte.

Kao izvore strahove od daljnjeg rasta cijena svi analitičari navode američke sankcije Iranu, politiku OPEC-a, politički kaos u Venezueli, ali i nevoljkost administracija niza država da olabave porezni teret na naftne derivate. Potonje bi izazvalo povećanje budžetskih deficita država, što je neprihvatljivo za njihove vlade.

Jednodušan je zaključak analitičara kako bi povratak cijena nafte na rekordnih 100 dolara za barel moglo djelovati razarajuće po svjetsku ekonomiju.

- Rast gospodarstava u razvoju može trpjeti zbog povećanih cijena nafte izazivajući inflatorne pritiske koji dovode do povećanja kamatnih stopa – upozoravaju analitičari PetroMatrixa u analizi za Guardian.

PetroMatrix procjenjuje kako bi daljnji pritisak na rast cijena nafte moglo dovesti do povećanje potražnje za automobilima na električni pogon. Potonje procjene nadopunjuju podaci da se na britanskom tržištu nudi 114 različitih modela električnih automobila te da je u izgledu proširenje ponude za još 41 model.

Guardian podsjeća na posljednje stajalište Svjetske energetske agencije (IEA) o kretanjima cijena nafte do kraja godine, prema kojem će cjenovni raspon biti od 70 do 80 dolara uz, prognozira IEA, pripadajuću prilagodbu tržišta. Prema tom viđenju, očekuje se prelazak dijela industrije i transporta na druge izvore energije, umjesto daljnjeg pritiska na cijenu nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:38