Hitna odluka Vlade

Zeleno svjetlo: U tvrtku s deset ljudi doveli šefove financija, pravnih poslova i revizora

LNG Hrvatska d.o.o. pretvorena je iz mikro kompanije u tvrtku s neobično kompleksnom kadrovskom strukturom
Dio postrojenja na Krku koje će se koristiti za LNG terminal za ukapljeni plin
 Sandra Šimunović / CROPIX

Bila je to mikro kompanija s neizglednom sudbinom, no trebala je samo jedna Vladina odluka, ona kojom se odobrava gradnja LNG terminala - i sezona zapošljavanja mogla je i službeno početi.

Riječ je ovaj put o tvrtki LNG Hrvatska d.o.o, osnovanoj od strane Hrvatske elektroprivrede i Plinacra s idejom da vodi projekt pripreme dokumentacije i gradnje LNG terminala u Omišlju, čija je sudbina, sve do siječnja 2019. godine, zapravo bila neizvjesna.

Isti dan

Tad je Vlada donijela odluku da gradnja terminala postaje strateški projekt u koji će Hrvatska uložiti 100 milijuna eura, a tvrtka dobila zeleno svjetlo da prione poslu - što je, čini se, po automatizmu podrazumijevalo i hitno zapošljavanje.

Pa je kompanija, koja je na kraju 2017. godine imala sve skupa deset zaposlenika, u travnju odnosno svibnju ove godine dobila i svog šefa financija - stručnjaka za financije i računovodstvo, bio joj je neophodan i jedan vodeći domaći stručnjak za pravo, a kompanija koja sada broji 12 zaposlenika priuštila si je i vlastitu internu reviziju zaposlivši na poziciju revizora člana etičkog povjerenstva Plinacra Tina Ljubetića.

On je, potvrdili su nam iz LNG Hrvatska, na radno mjesto vodećeg eksperta za internu reviziju i unutarnju kontrolu zaposlen 1. svibnja ove godine, istog dana kad je u kompaniji posao pronašla i Danijela Šimović, ali na radnom mjestu vodećeg eksperta za financije i računovodstvo. Za razliku od Ljubetića koji je značajan dio karijere izgradio u državnim kompanijama, Šimović, inače supruga poreznog stručnjaka Hrvoja Šimovića, u LNG Hrvatska stigla je iz PBZ Carda, gdje je godinama radila kao menadžerica, a dolaskom u ovu kompaniju poslovi računovodstva i financija prestali su se “outsourceati”.

Posao glavnog pravnika LNG-a dobio je donedavni tajnik HRT-a Toni Caratan, a priča o zapošljavanju nametnula je pitanje - je li mikrokompaniji od desetak zaposlenika potreban i šef financija, i vlastiti šef pravne službe - pa čak i vlastita unutarnja revizija?

Prema njihovu službenom pojašnjenju, u LNG Hrvatskoj, nakon što je odlučeno da će se terminal koji je donedavno bio upitan ipak graditi, dobili su odobrenje da tijekom 2019. godine zaposle petero novih djelatnika, kako bi ekipirali sve potrebne službe i proveli projekt terminala, koji s radom treba početi sa 1. siječnjem 2021.

Revizorski odbor

Pritom se, doznaje Jutarnji od dobro upućenih izvora, smatralo kako bi kompanija svakako trebala imati jednog stručnjaka za financije te jednog za pravo, a odluku o osnivanju interne revizije donio je navodno revizorski odbor društva, smatrajući to potrebnim s obzirom na složenost poslova koji LNG Hrvatskoj slijede u narednim godinama.

Šimović i Ljubetić u kompaniji su zaposleni istog dana, a Caratan je na radno mjesto stigao petnaestak dana prije njih, točnije 15. travnja.

S obzirom na kvotu od petero novih djelatnika, koliko ih je predviđeno planom zapošljavanja u 2019. godini, izgledno je da će kompanija tijekom ove godine dobiti još dva radnika.

Djelatnici tvrtke kojoj je na čelu Barbara Dorić dosad su odradili administrativno financijski dio oko projektne dokumentacije, pribavili potrebne dozvole, napravili izračune tarifa te u travnju ove godine otvorili gradilište terminala u koje bi brod odnosno plutajući terminal trebao stići u desetom mjesecu 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 22:51