Porez na dohodak

Zdravko Marić o novom pravilniku: 'Poslodavcima nudimo mogućnost da povećaju plaće'

Izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak koja danas stupa na snagu Vlada je proširila neoporezive primitke
Zdravko Marić
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak koja danas stupa na snagu Vlada je proširila neoporezive primitke i time poslodavcima nudi mogućnost, kazao je ministar financija Zdravko Marić, da povećaju primanja svojim zaposlenicima.

Navodeći primjer prehrane, Marić je pojasnio kako poslodavci mogu zaposlenicima paušalno godišnje isplatiti 5000 kuna godišnje, bez pravdanja troškova, a 12.000 godišnje uz pravdanje troškova računa. Neoporezivi primitak postaje i plaćanje vrtića djeci zaposlenika, a podignut je i neoporezivi dio domaće dnevnice na 200 kuna. No, na samim poslodavcima je da odluče koliko će iskoristiti tu mogućnost. Jedan od njih je i sama Vlada koja trenutačno pregovara sa sindikatima.

Prema riječima Marića, zasad je fokus na osnovici plaća, a on se nada da i raspravi o koeficijentima, pa i mjerama koje su predviđene pravilnikom. Kada je riječ o povećanju plaća, podsjetio je na Vladinu strategiju koja predviđa trend rasta od dva do tri posto. Iako Vlada “zna da njezini zaposlenici zaslužuju veća primanja”, Marić podsjeća kako treba imati na umu makroekonomsko okruženje kao i nužnost da se vodi mudra i racionalna politika javnih financija.

S novim mjerama, čini se, vrlo je zadovoljan glavni direktor HUP-a Davor Majetić koji ističe da će one smanjiti troškove poslodavcima te da će ih oni sigurno iskoristiti. Kazao je kako puno tvrtki i danas plaća topli obrok radnicima, posebno u građevini i turizmu, bez obzira na porezni tretman. “Fokusiramo se da dignemo plaće, pogotovo radnicima koji imaju najmanje”, kazao je, a on vjeruje da će nove mjere najviše iskoristi male tvrtke, s manjim brojem zaposlenih, dok je to mnogo teže onima s većim brojem radnika. No, Majetić ističe kako porezna reforma još nije gotova te da razgovori s ministrom financija tek slijede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:12